Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A levegő hatása

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

 

A kémiai tulajdonságára jellemző összetétele Nitrogén 78%. Oxigén 21% a maradék 1% pedig vízgőz, szén-dioxid, hidrogén, nemesgázok és más különböző szennyezőanyagok. Mivel a nitrogénből és oxigénből bőven van ezért ez nem korlátozza az élőlények életlehetőségét. A légkör szén-dioxid készlete alapvetően befolyásolja a bioszférában a fotoszintézis folyamatát. Ha a szén-dioxid tartalom 0,03% alá esik akkor csökken a fotoszintézis, viszont a szén-dioxid tartam növekedésével a fotoszintézis gyorsan nő eleinte, majd lassul a folyamat és végül egy

bizonyos szinten folytatódik tovább. A szén-dioxid koncentrációját a fény is befolyásolja, mivel a fényerőség növekedésével nő a szén-dioxid koncentrációja is. A szén-dioxid mennyisége a fotoszintézis hatására csökken, de pótlását a talajban lakó baktériumok és gombák elvégzik. Szén-dioxid a növények és állatok légzésekor is keletkezik.

A levegő szennyező anyagai közül a legelterjedtebb a légkör kén-dioxid tartalma. Ez főleg a kéntartalmú anyagok elégetésekor kerül a levegőbe és ahol találkozik a levegő vízgőz tartalmával és kénsavat alkotva csapadék formájában lejut a földre. A savas eső hátráltatja a növények fejlődését.

A levegő fizikai tulajdonságai közül a legfontosabb a légáramlás. A szél ugyanis fokozza a párolgást és elősegíti a növények elterjedését, beporzását. A szél mechanikai hatása viharok alkalmával károsítja a fákat. A szél hatása az állatok közül leginkább a repülő állatokat érinti. Ezen állatok energia forrásként használják.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A domináns, recesszív és intermedier öröklésmenetek   » A tanult magatartásformák   

Nem hasznosHasznos (+3 pont, 3 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor