Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A levegő

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

 

A levegő összetétele, fizikai, kémiai tulajdonságai révén hat az élőlényekre.Összetétele: 78% nitrogén, 21% oxigén, 0.03% széndioxid, vízgőz, nemesgázok, szennyezőanyagok. A széndioxid a fotoszintézis egyik kiindulási anyaga. A zöld növények csökkentik a légkör széndioxid tartalmát. A heterotróf szervezetek légzési folyamataik során viszont széndioxidot termelnek. A széndioxid pótlását biztosítják a talajban élő baktériumok és mikroszkópos gombák. Ezek a szerves anyag lebontásával lényeges mennyiségű széndioxidot termelnek. A légkörben a növekedés és a csökkenés mennyiségei kiegyenlítik egymást. Ezt az egyensúlyi állapotot bontotta meg az ember a

gyárak építésével és az erdők kiirtásával. Az erdő kiirtásával csökken a széndioxid-fogyasztás. A széndioxid mennyiségének növekedése a légkörben azzal jár, hogy a földfelszínről a világűr felé irányuló hősugárzás nagyobb mennyiségét nyeli el és tartja vissza, amely az üvegházhatás fokozódását eredményezi.

A légkör szennyező anyagai közül a kén dioxid kéntartalmú tüzelőanyagok révén kerül a levegőbe. Ott a vízgőzzel kénessavat ill. kénsavat alkot, majd csapadék formájában a földre hullik (savas eső). Ez roncsolja a növényeket és nagyobb koncentrációban pusztulásukhoz vezet. A zuzmók a kén dioxid szennyezettség indikátorainak tekinthetők.

A levegő fizikai hatásai közül a légmozgás fontos kiegyenlítő szerepet tölt be a különböző hőmérsékletű és vízgőztartalmú helyek között. A szél fokozza a párologtatást, elősegíti a növények elterjedését és számos növényfaj beporzását is elvégzi. A szél mechanikai hatása főleg viharok alkalmával károsítja a fákat. Az állandó egyirányú levegőmozgás hatására, jellegzetes deformált fakoronák alakulhatnak ki.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az állatok kommunikációja   » A hámszövetek   

Nem hasznosHasznos (+4 pont, 10 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor