Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A növények egyedfejlődése

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

Növények fejlődésére a nemzedékváltakozás jellemző. A mitotikus és meiotikus osztódás miatt 2 nemzedék van:

  • diploid (2n): gametofiton, vagy ivaros szakasz.
  • haploid (n): sporofiton szakasz. Spórák nincsenek, csak velük egyenértékű sejtek.

Mohák egyedfejlődése:

A mohák spórákkal szaporodnak, melyek a spóratartóban vannak. Ha a spóratartó tok tetején lévő fedő kinyílik, kiszóródik a spóra. Fonalas előtelep jön létre. A moha fejlődik, hímivarsejtjei, női ivarsejtjei lesznek. Azért élnek olyan helyen, ahol sok víz van, hogy az ivarszervek a víz közvetítésével szállítódjanak. A megtermékenyítés után kialakulnak a moha részei: fedő, spóratartó, spóratartó tok, száracska, levelecske, gyökérke.

Harasztok egyedfejlődése:

A levél fonákján helyezkednek el a spóratartók. Szív alakú előtelep jön létre. Megjelennek az ivarszervek, benne az ivarsejtek. A hímivarsejtek a víz közvetítésével jutnak a női ivarsejtekhez. Ezek után kifejlődik a zigóta.

Magvas növények egyedfejlődése:

A petesejtet megtermékenyíti a hímivarsejt, zigóta jön létre. A zigótából fejlődik ki az embrió, melyet tápszövet vesz körül. A magot kívülről maghéj borítja, ezzel a terméshéj is összenőhet. A mag érése során az embrió befejezi növekedését, beáll a nyugalmi állapot. Nyugalmi állapotban a mag egy csomó időt eltölthet.
Megfelelő körülmények között megindulhat a csírázás (hőszakasz). Ennek belső feltétele az, hogy a csírázásgátló anyagok ne legyenek jelen, de enzimek és hormonok igen. Külső feltételei az oxigén, víz és megfelelő hőmérséklet. Talaj fölött csíráznak a kétszikűek (pl.: bab), és talaj alatt az egyszikűek (pl.: kukorica).

Ezek után megindul a vegetatív szervek fejlődése, ezek a gyökér, szár és a levél. Belső feltétel a hormonok és enzimek jelenléte, külső feltétel a víz, oxigén, megfelelő hőmérséklet, és fény jelenléte a fotoszintetizációhoz. A reproduktív szakaszban alakul ki a virág és a termés. Belső feltétel a hormonok, enzimek jelenléte, külső feltétel a víz, oxigén, hőmérséklet, és fény.

A növények lehetnek hosszúnappalosak, nekik sok napsütéses óra kell a fejlődéshez (mérsékelt övben), és rövidnappalosak, akiknek a sötét időszakra is szükségük van (trópusi területeken).

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Agyalapi mirigy   » A hámszövetek   

Nem hasznosHasznos (+5 pont, 7 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor