Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A táplálkozási lánc

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

 

A növények vízből és ásványi anyagokból szén-dioxid és napfény segítségével oxigént és szerves anyagokat állítanak elő, azaz fotoszintetizálnak. A növényevők megeszik a növényeket, melyebből a szerves anyagot kiválasztják és felhasználják. A ragadozóknak, (amelyek a piramis harmadik szintjén állnak) vannak természetes ellenségeik. Ezek megeszik a növényevőket, amelyek azonban már kevesebb szerves anyagokat tartalmaznak, mivel azok nem tudják

önállóan megtermelni azt. A csúcsragadozók csak végelgyengülésben halnak meg, akár megehetik a sima, náluk kisebb ragadozókat is. Ezek viszont még kevesebb szerves anyagot tartalmaznak. A lebontók, azaz gombák, baktériumok, és hasonlóak az elhullott állati tetemeket alkotórészeikre bontják, majd szervtelen anyagokat állítanak elő. Itt jönnek újból a növények.

Ez egy állandó körforgás, mely minden állat és növény között található. Nézzünk rá egy példát: egy bogár (kb. 0,5 gramm) megeszik egy levelet (kb. 0,5 gramm). A bogarat megeszi egy mongúz ((kb. 800 gramm). A példában ő képviseli a ragadozót. A mongúzt megeszi egy oroszlán (kb. 220000 gramm). Viszont itt jön a természetes kiegyenlítés, mivel a bogárnak elég egy levél, a mongúznak viszont legalább 20 bogár kell, az oroszlánnak pedig legalább 100 mongúz, de mivel az oroszlán nem csak mongúzt eszik, és nehezebb is elkapnia 100-at, így elkap egy antilopot (kb. 40000 gramm) inkább. Az oroszlánt halála után ellepik a baktériumok, amelyek szervtelen anyagokat állítanak elő a dögből, ezt a növények újra átalakítják, és így tovább az idők végzetéig. Vagyis minden állat létezéséhez szükséges szerves anyag mennyiséghez jut. De nézzük egy magyar erdei példát is: egy bogár (kb. 0,5 gramm) megeszik 10 apró levelet (kb. 0,1 gramm/db.) a sün (kb. 30 gramm) megehet 20 bogarat. Egy róka (kb. 10000 gramm) megehet 3 sünt. A róka, amely ebben az esetben a csúcsragadozó, halála után baktériumok és gombák lebontják. Így itt is találkozhatunk a természet körforgásával. Megfigyelhetjük, hogy minden állat a világban ehhez a körforgáshoz alkalmazkodik. Ugyanis ez a természet rendje, amely a szerves anyag felvételre és hasznosításra alapul.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az állatok szaporodási viselkedése   » A nyitvatermők   

Nem hasznosHasznos (0 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor