Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az élőlények sokféleségéről

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

Olvassa el figyelmesen az alábbi idézetet, és adjon választ az utána következő kérdésekre! Mi a populáció és mi a társulás? Milyen viszonyban vannak egymással az ökológiai rendszerekben? Mondjon példát arra, hogy hogyan állíthatók elő mesterségesen homogén populációk? A genetikai heterogenitás milyen evolúciós és ökológiai szerepére utal a szerző ?

„ Nagyon lényeges azonban látnod, hogy sokféle különböző értékű populációról, illetve társulásról van szó. Vannak növények, állatok, amelyeknél magát a fajt csak egyetlen lokális populáció képviseli. Ilyen például a pilisi len, a hazai flóra ritkasága, ami a világon csupán – nem is messze innen – a Kis- és Nagy-Szénáson, Pilisszetiván térségében található meg. Más növényeknél viszont – így több fafaj vagy az olyan nagyon gyakori kozmopolita gyomok esetében, amilyen a madárkeserűfű, az egynyári perje – a fajok sok lokális mikrorasszból állnak. Éppen ez a sajátosság, a kellő fokú heterogenitás biztosítja ezeknek a fajoknak a nagy alkalmazkodóképességét, azt, hogy annyiféle élőhelyen előfordulhatnak. Ha a laboratóriumi tiszta tenyészetekre – a genetikailag többé-kevésbé homogén, mesterséges populációkra gondolsz, vagy arra, hogy milyen nehéz ezeket előállítani és fenntartani, akkor nemcsak azt képzelheted el könnyen, hogy a természetes populációk zöme milyen ijesztő keverék, mennyire hibrid jellegű, hanem azt is, hogy ennek a genetikai heterogenitásnak mi az evolúciós, mi az ökológiai szerepe….”

(Juhász-Nagy Pál: Beszélgetések az ökológiáról)

Kifejtés: A populáció egyed feletti szerveződési szint, egy tényleges szaporodási közösség. Azaz egy faj, egyszerre és egy időben ugyanott élő egyedi, amelyek szaporodási kapcsolatba kerülhetnek egymással. A társulás egy további, újabb egyed feletti szerveződési szint, amely a populációkból szerveződik. Egymással hierarchikus kapcsolatban állnak, a társulás populációkból szerveződik, de több mint több populáció együtt, mert a populációk között bonyolult kölcsönhatások lépnek fel egy társulásban. A megvalósuló anyag- és energiaáramlási folyamatok a társulások működtetői, a bioszférának, mint rendszernek a fennmaradási záloga. Homogén populációk állíthatók elő, például növényi szövettenyészetekkel és genetikai úton is. A genetikailag homogén populációk sokkal sérülékenyebbek mind a nagy genetikai diverzitást mutató populációk, mert nem tudnak alkalmazkodni adott esetben a megváltozó körülményekhez. Evolúciós jelentősége a heterogén genomu populációknak van.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Kiválasztó szervrendszer, a vesék felépítése és működése   » A bőr és egészsége   

Nem hasznosHasznos (0 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor