Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az ember egyedfejlődése

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

 

Az emberi magzat fejlődésének szakaszai. A terhesség jelei és a terhesség alatti életmód. A méhlepény és a magzatvíz szerepe. A szülés szakaszai. A császármetszés oka. A szoptatás biológiai háttere. Az anyatej jelentősége. Az ember posztembrionális fejlődése.

Az egyedfejlődés embrionális szakasza az érett petesejt megtermékenyülésével kezdődik, ezt egyetlen hímivarsejt végzi el. Az így keletkezett zigóta barázdálódása már a petevezetékben megindul. Szedercsíra állapot – 3. nap. A méhbe érkezés – 5. nap, de ekkor már hólyagcsíra van. A beágyazódás az első hét végén kezdődik és a második végéig tart. A beágyazódás közben megindul az embrió kialakulása. Hólyagcsírában két az embriócsomó sejtjei két üreget: amnionüreg, szikhólyag. Az amnionüregben fejlődik az embrió és a szikhólyagból táplálkozik eleinte. A két üreg egymás felé eső részén alakul ki a belső- (hám, idegr.) és a külső (bélcs., máj, légzőszerv) csíralemez – együtt az embriópajzs, majd ebben a középső csíralemez (izom, keringési r., erek, szív, vese, csont, porc). Közben hólyagcsíra belső felszínéről leváló sejtek körülveszik az amnionüreget és a szikhólyagot, mintegy burokba zárják. Ez a belső magzatburok, míg a hólyagcsíra falából a méh nyálkahártyájával közvetlen kapcsolatban lévő, bolyhos külső magzatburok alakul ki. 3. hét – velőcső, szervek. 4. hét végére az embrió egyre jobban benyomul az a magzatvízzel telt amnion üregébe, majd a kialakuló köldökzsinóron keresztül kapcsolatba kerülve az anyai vérkeringéssel (ezt a méhlepény teszi lehetővé – külső magzatburok, méhnyálkahártya), lefűződik a szikhólyagról – az elsorvad. Köldökzsinórban az erek a bolyhoz nyúlványaiban hurkot képeznek – nincs közvetlen kapcsolat – a hámon átáramlanak az anyagok. A második hónaptól erőteljes fejlődés. A 12. héttől magzatnak hívjuk. 3. hónap – végtagok, ember formájú. 4. hónap – megállapítható a nem. 5. hónap – az anya először érzi a mozgását, kb. ekkora tölti ki a magzat a méh üregét. A szülés 9 hónapos terhesség után (az utolsó menstruációs vérzés első napjától számított 40. hét).

A gyermek születése utáni egyedfejlődés több szakaszon keresztül érkezik el a felnőttkorig. 10 napos korig tart az újszülöttkor. Egy éves koráig tart a csecsemőkor, melyet a korai gyermekkor követ, mely 3 éves korig tart. A kisgyermekkor 6-7 éves korig tart. A kölyökkor 12 éves korára fejeződik be. A serdülőkor 12-16 éves kor között van. Az ifjúkor kb. a 20. életkorig tart. A felnőttek korosztályát is különböző korokba lehet osztani. Kb. 35 éves korig tart az érett kor 1. szakasza (legtermékenyebb szakasz). A második szakasz kb. 60 éves korig tart (nők klimaxa). 60-74 éves kor között van az időskor, melyet a 90 éves korig tartó aggkor követ. 90 év felett van a hosszú élet kora, matuzsálemi kor.

Az ember terhessége kb. 280 napig, azaz 10 holdhónapig tart. A kismama ezáltal átlagosan 8-12 kg-ot hízik. A has a terhesség második harmadában kezd nőni és a terhesség felétől az anya már a magzat mozgását is érzi. A terhes méh egyre jobban eltolja a beleket és az utolsó időszakban a rekeszizmokig nő (nehezedik a légzés, szív helyzetváltozása, nőhet a várnyomás). A terhesség első jelei a menstruáció elmaradása, rosszullét, érzékszervek erősödése (szaglás, ízlelés). Fontos, hogy a tehesség alatt a kismama felelősség teljes életmódot éljen, hiszen magzatáért is felel. Tilos ilyenkor cigarettázni, alkoholt vagy egyéb kábítószereket fogyasztani. Mert a magzatra sokkal súlyosabban hat. Fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok és egyéb vizsgálatokon való rendszeres megjelenés( a betegségek kiszűrése végett is) a helyes táplálkozás.

A terhesség befejeződése a szülés. Hormonális hatásra indul meg. Első jele a burok megrepesése és a magzatvíz elfolyása.

1. tágulási szakasz: 1-2órától akár 10-12 óráig is eltarthat. A méh simaizomzatának összehúzódásai (fájások) eleinte rövid ideig majd egyre hosszabb ideig és gyakrabban jelentkeznek. Ekkor tágul ki a méhnyak. A gátizomzat nehezítheti a magzat kitolását. (gátmetszés)

2. lepényi szakasz: kb. ½ órával az újszülött megszületése után, méhösszehúzódással távozik a magzatburok és a méhlepény.

Császármetszésre akkor kerülhet sor, ha a szülés folyamán valamilyen komplikáció lép fel. Ilyenkor a kismamát elaltatják, és az orvos a hasfalat és a méh falát felvágva emeli ki a magzatot. A szülés után vagy egy-két nappal később megindul a tejelválasztás. (gyermekágy időszak). Elsőként ürülő tej az előtej (speciális összetételű). Az emlőbimbó ingerlése reflexesen kiváltja a tej ürülését. A szoptatás egy agyban termelő hormon, az oxitocin felszabadulását is segíti: a tejmirigy és a méh simaizmát húzza össze.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Sejtmag és a sejtosztódás   » Családfa elemzés & Hüllők   

Nem hasznosHasznos (+1 pont, 1 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor