Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az emlősök keringési rendszere

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

 

Az emlősök keringési rendszerének központjában a szív áll.

A szív szerkezete: Kívülről a szívburok védi (rostos kötőszövet). A szívburok alatt a szívizom van, ez alatt pedig a szívbelhártya. Erei: koszorúerek (az aortából ered, a legoxigéndúsabb ér, a sejtekig szállítja a vért) Izmai: A pitvar fala vékonyabb (2-3 cm). A kamrák fala vastagabb (5-6 cm). A legvastagabb a bal kamra fala (8-9 cm) mert itt a legnagyobb a nyomás)

A szív beidegzése: Az agytól függetlenül is működik, mert a jobb pitvar falában lévő szinuszcsomó a szív saját ingerképző szerve. A X. agyideg lassítja a szívműködést, és ez által védi. Az agy a vérnyomás szabályozásán keresztül is befolyásolja a szívet.

Billentyűk: A szívbelhártya kettőzései, a vér egyirányú áramlását biztosítják. Lehet vitorlás =a pitvar és a kamra között) és lehet zsebes (A jobb kamra és a kisvérkör, valamint a balkamra és a nagyvérkör között)

Artériás rendszer:
 Nagynyomású rendszer 16- és 4 kilopascal közötti. Részei: aorta, nagyartéria, kisartéria. Az erek átmérője csökken, de az erek összátmérője nő. Kerek átmérőjű, nem tágulékony erek alkotják. Belül egyrétegű hám (ez vékony), aztán a belső kötőszövet (vékony), majd simaizom (vastag), s kívül külső kötőszövet (vékony) alkotja. A belső és a külső kötőszövet sok rugalmas rostot tartalmaz. Nagy artériák: agyartéria, végtagartéria, törzsartéria.

Aorta: A balkamrából kiinduló legvastagabb ér, folyamatossá teszi a vér áramlását. A kamra összehúzódásakor 120 elernyedésekor 80 higanymilliméter a nyomás benne. Ez a különbség adja meg a pulzust.

Kapilláris rendszer: Két részre osztható a vénás és az artériás kapillárisra. A kapillárisok fala egyrétegű hám, anyagok áramolhatnak rajta keresztül. Az erek átmérője itt a legnagyobb. Itt a legkisebb a vérnyomás. Fő feladata az anyagok kicserélődése. Az artériás kapillárisban a fehérjementes vérplazma a szövetek közé áramlik (filtráció). A vénás kapillárisban történik meg a visszaszívás. Oka: a befelé ható ozmotikus nyomás nagyobb. Csak a működő kapilláris nyitott, ha nem működik, akkor le van zárva az izomgyűrűk által.

Vénás rendszer: 
Részei: kisvéna, középvéna, nagyvéna. Az erek átmérője nő, de az összátmérő csökken. A vérnyomás csökken a véráramlás sebessége nő. Szerkezete ugyanolyan, mint az artériás rendszeré. Alakja ovális, fala tágulékony.

Zsebes billentyűk vannak benne. A vérnyomást biztosító tényezők: nyomáskülönbség, billentyűk, a légzés során kialakuló szívó hatás, izompumpa (a mozgás során keletkező izomnyomás)

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A szaporodás   » Az állatok hormonális szabályozása   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor