TDOMF ERROR: Headers have already been sent in file /var/www/clients/client1/web12/web/wp-config.php on line 84 before session_start() could be called. This may be due to...

Mi jellemzi a bioszféra anyagforgalmát és energiaáramlását? | Kidolgozott Érettségi Tételek, Feladatok 2016

Érettségi Portál 2016

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Anyagáramlás: bioszféra nyílt rendszer, mert környezetével állandó kapcsolatot tart fenn, és ez anyagkörforgásban és energiaáramlásban nyilvánul meg. Az elemek beépülnek az élőlények szerves anyagaiba, majd onnan kikerülve ismét szervetlen vegyületekre esnek szét. E folyamat során a talaj, a víz, a légréteg és az élőlények anyagai egymás között kicserélődnek. Az élőlények főbb anyagai a bioszférában gáz halmazállapotúak. Az anyag körforgása térben és időben nem egyenletes. A hidrogén és részben az oxigén áramlása a víz korforgásához kötött. A levegő molekuláris oxigénje a növényi fotoszintézis terméke. A szén körforgása a szén-dioxidhoz kötődik. A nitrogén legnagyobb raktára a levegő.

Energiaáramlás: a bioszféra működéséhez a Nap fényenergiája szükséges. Az autotróf növényeket termelő szervezeteknek nevezzük, mivel képesek kismolekulájú, energiaszegény vegyületeket nagy molekulájúvá alakítani. Így növelik a szervesanyag-, és energiakészletet. Fogyasztónak hívjuk a heterotróf állatokat. Ezek a fényenergiát nem tudják közvetlenül hasznosítani. Elsődleges fogyasztók a növényevők. Másodlagos: ragadozók, harmadlagos pedig a csúcsragadozók, mivel ezeknek nincs ragadozójuk. Az elpusztult élőlényeket, szerves hulladékokat a lebontó szervezetek (reducens) bontják le. A tetemek ásványi anyagokká alakulva visszakerülnek az élettelen természetbe. Ezzel az ökoszisztémában zajló anyag mozgását anyagkörforgássá zárják. Külön csoportban vannak a visszamentő, rekuperáns szervezetek. A táplálkozási vagy trofikus szinteken az anyag és az energia végighalad az ökológiai rendszerben. Az anyagáramlás mindig körfolyamat, az energiaáramlás mindig egyirányú, ezért az energiát folyamatosan pótolni szükséges.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A nyitvatermők törzse   » Az élőt felépítő anyagok, a biogén elemek   

Nem hasznosHasznos (+4 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor