TDOMF ERROR: Headers have already been sent in file /var/www/clients/client1/web12/web/wp-config.php on line 84 before session_start() could be called. This may be due to...

Neuro hormonális rendszer | Kidolgozott Érettségi Tételek, Feladatok 2016

Érettségi Portál 2016

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztek



Érettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Neuro hormonális rendszer

Beküldő: adminszamalk
Biológia tételek

A hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyek az élőlények életfolyamatait szabályozzák. Szabályozó hormon valamilyen állapotot próbál fenntartani (inzulin), vezérlő hormon az egyik állapotból a másikba vezérel (adrenalin).

Inzulin:

Inzula (sziget), Langerhans német kutató megvizsgálta a hasnyálmirigy szövetét, észrevette, hogy a hasnyálmirigyen szigetek vannak (1%). Ha a hasnyálmirigyet egy állatból kivette, akkor a cukorbetegség tünetei jelentek meg. Kiderült, hogy a hasnyálmirigy szigetei termelik a cukorbetegség ellenszerét, az inzulint. Az inzulin serkenti a máj glikogénraktározását és a sejtek glükózfelvételét, így csökkenti a vércukorszintet

Glükagon:

Az inzulin ellenhormonja, a hasnyálmirigyben termelődik, serkenti a máj glikogén lebontását glükózzá, valamint a zsírok és fehérjék glükózzá alakítását.

Adrenalin:

Olyan mint a glükagon, de stresszhatásnál is növekszik, a mellékvese velőállományában termelődik. Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, segíti, hogy a májból a sejtbe juthasson glükóz, hogy sok energiát nyerjen, a vércukorszintet emeli, de ez csak mellékhatás, gyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás. Termeléséhez az információt idegi úton kapja. A stresszelméletet Selye János dolgozta ki.

Tiroxin:

A pajzsmirigyben termelődik, jód tartalmú aminosavszármazék. Általános hatású, a sejtek anyagcseréjét szabályozó hormon. Gyorsítja a lebontó folyamatokat, így fokozza az energiatermelést és emeli a testhőmérsékletet. Az STH-val (növekedési hormon) együtt szabályozza a fiatalok növekedését és fejlődését. Ha sérül az agyalapi mirigy, akkor a tiroxin hormon csökken.

TSH:

Pajzsmirigyserkentő hormon (tireoidestimuláló hormon), az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik, a pajzsmirigy tiroxintermelését fokozza.

TRH:

TSH-t serkenti.

ADH:

Vízvisszaszívást serkentő hormon (antidiuretikus hormon), az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében termelődik, az agyalapi mirigy elemzi a vér töménységét, ha túl tömény, akkor az ADH termelése nő, fokozza a vízvisszaszívást a vese másodlagos kanyarulatos csatornáiból a vérbe.

Parathormon:

A mellékpajzsmirigyben termelődik, növeli a vér kálciumszintjét azáltal, hogy serkenti a kálcium felszabadulását a csontokból. Csökkenti a vér foszfáttartalmát, ellenhormonja a kalcitonin.

 

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A mozgás   » A bőr és egészsége   

Nem hasznosHasznos (-3 pont, 3 értékelésből)



Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor