Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Érettségi Tippek – 4. rész

Beküldő: adminszamalk
Érettségi tippek

Izgulsz az érettségi előtt? Ne tedd! Engedd meg kérlek, hogy néhány tanácsod adjak az (túl)izgulás elkerülésére!

A gondolataim összegzését egy személyes példával kezdeném. Nagyon izgulós voltam. Általános iskolában előfordult, hogy annyira izgultam, hogy írni sem bírtam. Középiskolában is, leginkább az első időszakban rettenetesen paráztam a dolgozatok előtt, abba, hogy érettségire hogyan fogok bemenni, akkor még bele sem gondoltam. Fontos azonban, hogy rájöttem: nincs értelme izgulni, ráadásul minden agyban dől el, így könnyen kontrollálhatom az idegességemet.

Az első és a legfontosabb dolog: készülj fel. Kezdd el időben a felkészülést, gyakorolj. Az előbb említett dolgok mikéntje már részletezve lett az érettségi tippek többi részében. A dolgok magyarázata pedig nem is olyan bonyolult, mint esetleg először gondolnád: ha felkészültél, gyakoroltál, akkor nincs miért izgulnod.  A lelkiismereted nyugodt lehet, és valahol a lelked mélyén tudod: megtettél mindent azért, hogy sikeres eredményt érj el. Ezt a dolgot kell tudatosítani magadban. Tehát azt, hogy MINDENT MEGTETTÉL.

A “mindent megtettem” gondolat már alapvetően segít az izgulás leküzdésében, ám érdemes hozzágondolni azt, hogy nincs min izgulni már a vizsgán, hiszen az izgulástól jobb nem lesz. Kár izgulni, hiszen nincs miért. Többet már úgysem tudsz tanulni, azt tudod, amit tudsz, befolyásod a dolgokra nincsen, pusztán annyi, hogy NYUGODTAN végig tudd gondolni, nyugodtan meg tudd oldali az eléd tett érettségi feladatsort. Még egyszer hangsúlyozom: az érettségi napján már nincs min izgulj, hiszen a helyzeten nem tudsz változtatni, többet nem fogsz tudni, abból kell gazdálkodj amid van. Ha nyugodt, tiszta fejjel ülsz le a feladatokat megoldani, gond nem lehet! S ezek a tanácsok az egyetemi vizsgák előtt is be fognak jönni.

Természetes, hogy valaki nem a vizsga miatt, hanem az eredménye miatt görcsöl, azaz minél jobb eredményt akar elérni, mert tudja, hogy RENGETEG pontra van szüksége. Erre annyi tanácsot lehet adni, hogy NE GONDOLJ RÁ! Ne gondolj arra, hogy mennyi pontot kell összeszedj, hány százalékosra kell teljesítened az érettségit, hiszen ha azon agyalsz, hogy “nem lesz meg, nem vesznek fel” görcsössé fogsz válni.

A végére pedig egy utolsó jó tanács: ha valakit nem vesznek fel oda, ahova szeretné, következő évben újra érettségizhet, javíthat az eredményén. A kieső egy évet pedig rengeteg dologgal el lehet ütni. Első dolog az, hogy az ismétlő (vagy szintemelő) érettségi vizsgára készülsz, nyelvet tanulsz, nyelv vizsgázol. Mindezek mellett azonban érdemes beiratkozni egy OKJ-s képzésre, ami 24 éves kor alatt díjmentes, s ha nappali rendszerben jársz, még családi pótlékot is kaptok!

Veszteni valód nincs, NE IZGULJ!

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Érettségi Tippek - 2. rész   » Érettségi Tippek - 1. rész   

Nem hasznosHasznos (+28 pont, 36 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor