Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Felvételi 2012 – Hogyan tovább?

Beküldő: adminszamalk
Felvételi információk

Lehet, hogy Ti is hallottatok már arról, hogy jelenleg a felsőoktatásban igen komoly átalakítások zajlanak. Biztosan értesültetek az felsőoktatási intézményrendszer és azok  finanszírozásának átalakításáról, továbbá az államilag támogatott rendszer változásáról. A változásokról pletyka szinten is hallhattál, de lehet, a felsőoktatási törvénytervezetet esetleg valamilyen ezzel foglalkozó cikket is olvastál. Jelenleg azonban egy dolog, ami biztos, még pedig az, hogy semmi sem biztos.

A 2012-2013-as tanévre jelentős változásokat vezetne be a parlament előtt lévő új felsőoktatási törvényjavaslat. A felvételt nyert, illetve a felvételi előtt álló hallgatóaknak három csoportját különböztetnék meg:

  • teljes állami költségtérítés az egész képzés alatt,
  • önköltséges képzés, mely teljes egyéni költségtérítést az egész képzés ideje alatt illetve
  • részösztöndíjasok, az ő tanulmányaiknak a felét fizetné az állam.

Az oktatási államtitkárság, annak rendje és módja szerint kiadta a felsőoktatási intézményeknek, hogy állapítsák meg, mennyibe kerülnek az egyes szakokon a képzések. Ez természetesen, még azonos karok esetében is, különböző összegek lehetnek, sok múlik a hallgatói létszámon, az oktatói gárdán, stb.
A gondok ott kezdődnek, hogy a minden évben hivatalosan kiadott felsőoktatási felvételi tájékoztatóba számos alapvető információ nem fog bekerülni. Így például önköltséges képzés esetén nem fogja a hallgató tudni, mennyit kéne fizetnie, milyen lehetőségek szerint…A helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy még magából a törvényjavaslatból sem derül ki, pontosan milyen feltételek mellett kaphat valaki, mint arról már fentebb írunk, részösztöndíjat.
Biztosan hallottatok már az úgynevezett röghöz kötésről is, mely feltételeket szabna az államilag támogatott képzéseken diplomát szerzőkkel szemben azért, hogy Magyarországon kamatoztassa a tudását az, aki állami pénzen tanult. Törvényjavaslat erről egyelőre nincs, azonban az államtitkárságnak vannak ilyen irányú tervei. „Nem akarjuk azt, hogy rögtön a végzés után ide legyen láncolva a hallgató, hiszen a külföldi tanulmányok kiegészíthetik a hazai tanulmányaikat, nem akarjuk azt, hogy sose menjenek külföldre, menjenek, tanuljanak, gyarapítsák a tudásukat. Egyetlen dolgot akarunk, azt, hogy akik az állam költségén szereznek diplomát, ennek értékét egy meghatározott ideig Magyarország javára dolgozzák le.” Nyilatkozta Hoffmann Rózsa. Valljuk be, ez érthető lépés is.
Tehát egyelőre kérdések zöme vár a 2012-ben érettségiző és felvételiző hallgatók elé, nehéz megmondani hogyan lesz. Ti addig is készüljetek fel arra, hogy minél jobb érettségi vizsgát tegyetek, s elkezdhessétek egyetemi tanulmányaitokat!

Cikkünk az index.hu cikke nyomán íródott. 

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Felvételi Információk   » Teendők a felvételiben február 15 után   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor