Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A légkör kialakulása és összetétele

Beküldő: Látogató
Földrajz tételek

Beküldte: Büki Ádám Salamon

A Földünket körülvevő gázburkot légkörnek vagy atmoszférának nevezzük. A tömegvonzás tartja a Földön. A légkör véd minket a Nap káros ultraibolya sugaraitól, a meteorok záporától, és biztosítja számunkra az oxigént. Ezt a „levegőóceánt” naponta több ezer ember szeli át repülőgép segítségével. A légkörnek pontosan kijelölhető felső határa nincs. A tudósok kb. 1000 km vastagságúnak becsülik, hiszen ebben a magasságban a légkör ritka gázai már átadják helyüket a világűr légüres terének. A földtörténeti időszak korábbi szakaszaiban az akkori légkör, az elsődleges légkör nagyon különbözött a maitól. Hidrogén és hélium mellett metánból, ammóniából és néhány nemesgázból épült fel. Az akkori gravitációs és hőmérsékleti viszonyok hatására ezek a gázok elillantak a világűrbe. Ekkor Földünk átmenetileg légkör nélkül maradt.

Később az erőteljes vulkáni tevékenységek, valamint a meteoritbecsapódások következtében alakult ki a mai légkör, amely kezdetben főként szén-dioxidból és vízgőzből tevődött össze. A szén-dioxid nagyobb része feloldódott a tengerekben, majd az élet megjelenésével és a zöld színtestet tartalmazó növények fotoszintetizációja során oxigén került a légkörbe. Az oxigénszint emelkedésével nagyobb magasságban kialakult az ózonréteg, amely védi Földünket a Nap káros ultraibolya sugaraitól. Mindez lehetőséget biztosított arra, hogy a szárazföldeken kialakulhasson az élet.

A Föld mostani légköre gázok keverékéből áll, de tartalmaz szilárd és cseppfolyós anyagokat is. A légköri gázokat háromféleképpen csoportosíthatjuk. Az állandó gázok mennyisége a légkörben évmilliók óta változatlan. Ide sorolhatjuk a nitrogént, az oxigént és a nemesgázokat is. A nitrogén elsősorban a vulkáni anyagszolgáltatás során került a légkörbe, de az élővilág fejlődése során is nagy mennyiségű nitrogén került a rendszerbe. A levegő összetételének 78%-a nitrogén. Az oxigén a földi élet szempontjából a legfontosabb gáz, elsősorban a zöld színtesttel rendelkező növények fotoszintetizációja révén került nagy mennyiségben a levegőbe. A levegő összetételének 21%-át alkotja. A változó gázok mindig jelen vannak a légkörben, de mennyiségük akár évente is változhat. Ide sorolhatjuk a szén-dioxidot, a hidrogént, a metánt és az ózont. Az ózon, bár a felszín közelében is megtalálható, elsősorban nagyobb, 30-50 km-es magasságban fordul elő, ahol ún. ózonréteget alkot. Ez az ózonréteg a környezetszennyezés hatására elvékonyodhat. Elektromos kisülés hatására, illetve radioaktív vagy ultraibolya sugárzás hatására keletkezhet. A szén-dioxid bár kisebb koncentrációban fordul elő a légkörben szerepe mégis óriási. Befolyásolja a Föld éghajlatát, növekedésével emelkedik a légkör hőmérséklete. A földtörténet régebbi időszakaszaiban nagyobb mennyiségben fordult elő, azonban a kőzetburokban kőszén formájában megkötődött.

Az erősen változó gázok mennyisége a légkörben napok vagy akár órák alatt is változhat. Ide tartozik a kén-dioxid, szén-monoxid, ammónia és a nitrogén-oxid. A légkör szilárd és cseppfolyós alkotóelemei szétszórtan, elenyésző mennyiségben vannak jelen. A szilárd és cseppfolyós vendéganyagok (vízgőz, por, korom) ipari szennyeződések, vulkáni anyagszolgáltatás vagy a szél szállító munkája következtében jutnak el a légkörbe. A környezetvédelem fontos feladata ezeknek a szennyezőforrásoknak a feltérképezése és a terjedésük korlátozása.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A Föld nagy szerkezeti egységei   » A környezeti monitoring rendszere   

Nem hasznosHasznos (+6 pont, 6 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor