Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A szilárd kéreg jellemzői

Beküldő: adminszamalk
Földrajz tételek

A lito- és pedoszféra (kőzet- és talajburok) szorosan egybeépül. Itt zajlik minden társadalmi-gazdasági életjelenség⇒ az ember- és az élővilág állandó hatása alatt áll (utak, üzemek, termelés). A kéreg és a talaj az emberek és az állatvilág állandó átalakító hatása alatt áll.- Horizontális és vertikális változatosságot mutat. A kéreg haszonanyagaival való gazdálkodás és a talaj használata elkülönül, de ezek nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

A szilárd kéregből Magyarországon kitermelnek 14 m t szenet, 1 m m3 földgázt és 1 m t kőolajat illetve építőipari nyersanyagokat (mészkő, perlit, kaolin)

A bányákkal kapcsolatos problémák (több, mint 3000 bánya), következmények:

– az építkezés, bányászat drasztikusan átalakítja a környezetet. A bányászat által leginkább érintett terület a középhegységi térség, az Alföld déli része, Mecsek, Zala. Az ember legkomolyabban beavatkozik az agyag- homok- kő kitermelésével, energiahordozók bányászatával, fémes ásványkincsek (bauxit), nemfémes ásványkincsek (dolomit, mészkő, agyag, márga, homok) bányászatával.

Komló: az 51-es években még nem volt környezetérzékenység: nagyobb területet vettek igénybe, mint amit muszáj lett volna. A növényzetet kiirtották, ezért megváltozott a mikroklíma, az élőhelyek jellege. Fajok elmenekültek vagy kipusztulta. A bányamélyítés a felszín alatti vizeket is megbolygatta, felgyorsul a víz által oldott anyagok szállítása. Természetes úton ezek a folyamatok nem játszódtak volna le.

Erőművekben energiát nyernek, de légszennyező anyagok, maradványok (hamu) kezelését is meg kell oldani. Depónia: lerakóhely. Veszélyes hulladék is lehet.

Tatabánya, Várpalota: a C radioaktivitása magas, a pernyéből készült falazóanyag veszélyes. Kb. 2800-3000 meddőhányó van. Rossz helyzetet teremtenek. Az itt levő anyagok a felszínre kerülve átalakulnak, elszállítódnak vagy ott maradnak és tájromboló tényezők. Ha eső hull, az oldódás miatt anyagdússá vált víz beszivárog vagy elfolyik- szennyezi a felszín alatti vizeket vagy a talajt, ahova került. A szél is szállíthat szemcsemérettől függően ⇒ kiporzás révén idegen elemek kerülhetnek a területre. Az otthagyott bányát homokos iszappal tömedékelni kell. Régebben ezt nem vették komolyan, sok otthagyott bánya berogyott. A külszíni bányászat eredményeként tájsebek keletkeztek, a rekultiváció elmaradt pl. Naszály. Jelentős a dunántúli karsztvízkészlet megcsapolása, elszennyezése. A vízkitermelés okozta kár: Hévízi-tó, Tapolca Malom-tó, Tata Fényes-források. Sok forrás elapadt, az ásott kutak kiszáradtak. A bányatörvények ma már környezetvédelmi elemeket is tartalmaznak.

A MÁFI felmérése alapján az ország 31%-n jellemzők dinamikus felszínfejlődési folyamatok (omlás, csuszamlás, rogyás, földrengés). Kb. 30 000 km2 Északi-középhegység megyéi és Baranya. Ezen belül kb. 1000 jelentősebb mozgáshelyet tartanak számon (Nógrád, Baranya). Pereg a Hernád mentén itt vannak a legszebb suvadások. Ózd mellett Arló- a hegyoldal berogyott és elgátolta a természetes úton keletkezett tavat.

A földrengésveszély nem nagy, mert a kristályos alapzatra vastag üledéksor települt. A környezetünkben vannak kéregfeszültségek (Bukarest, Sarajevo, Skopje), de a nagyobb földrengések elkerülnek minket. Magyarországon a Sas-hegy gyomrában automata műszerek érzékelik, 1905 óta tudományosan is vizsgálják. A földrengések közepes erejűek, hipocentrum mélysége átlag 8,5 km mélyen, de 20 km-nél mélyebb nincs. Ezek a rengések kisebb erejűek, az igazán pusztítóak 50-60 km mélységűek.

Depónia:

• zavartalan vastag kifejlődésű agyagrétegek a legalkalmasabbak. Kiegészítik a földtani védelmet műszaki védelemmel – saválló műanyaggal, gumiszőnyeggel. A hulladékot izolálni kell a környezettől.

• erősen érzékeny területek 13 000 km2 mészkőterületek

• nagyon érzékenyek a homokos, kavicsos térszínek 54 000 km2

• kevéssé érzékeny 19 000 km2

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A csapadékképződés folyamata   » A felszíni vizek minősége   

Nem hasznosHasznos (+1 pont, 1 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor