Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Bank és tőzsde

Beküldő: Látogató
Földrajz tételek

A pénzvilág eseményei alapvetően befolyásolják a világgazdaság működését. A pénzügyi rendszer megfelelő keretek között történő működésének meghatározó intézményei a bankok és a tőzsdék. A világ legnagyobb és legerősebb bankjai a legfejlettebb országokban találhatók. A pénzpiac működésében meghatározó szerepük van az USA-nak, Japán, Egyesült királyság, Franciaország, Németország és Svájc bankjainak. A világ legfontosabb pénzügyi központjai ezen országok fővárosai, illetve nagyvárosai: New York, Tokió, Zürich, London, Párizs, illetve Frankfurt am Main.

A tőzsdét (régi nevén börzét) a ,,piacok piacának” nevezik, hiszen itt érvényesül a legtisztábban a kereslet és a kínálat mindent meghatározó szerepe. A tőzsdén értékpapírokkal, valutával, de akár gabonával, hússal, olajjal, arannyal, ezüsttel is lehet kereskedni. Tevékenységük alapján megkülönbözetünk értékpapírtőzsdét, valutatőzsdét, árutőzsdét és nemesfémtőzsdét. A tőzsdék a legtöbb országban állami felügyelet alatt állnak, de az USA-ban és Nagy-Britanniában találunk magántőzsdéket is. A börzén nagy tételben és szigorú szabályok között folyik a kereskedés. Ügyleteket csak hivatásos közvetítők, brókerek köthetnek. A világ országainak mintegy felében működik tőzsde. Forgalma, világgazdasági szerepe alapján kiemelkedő a New York-i értékpapírtőzsde a Wall Streeten. Ugyancsak nemzetközi jelentőségűek a Londonban, Hongkongban, Tokióban és Frankfurt am Mainban működő értéktőzsdék is.

A legfontosabb és talán a legismertebb árutőzsde Chicago gabonatőzsdéje.
Az értéktőzsdék működésének fokmérője a tőzsdeindex. A világ legismertebb tőzsdeindexe a New York-i értékpapírtőzsde Dow Jones-indexe, amelyet 1896 óta tesznek közzé.
A Budapesti Értéktőzsde működését a BUX-index alakulása tükrözi.
A tőzsdén az árfolyamok hirtelen és tömeges zuhanását nevezzük tőzsdekrachnak. Ez általában a gazdasági válságok kezdetét is jelzi.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Ausztria   » Észak-európai országok gazdasága   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor