Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Légkör felépítése

Beküldő: adminszamalk
Földrajz tételek

Ismertesd a légkör felépítését

1.) Légkör felépítése:

A gázkeveréken kívül cseppfolyós és szilárd elemeket is tartalmaz.  Az alkotórészeknek 3 fő fajtájuk van:

–   Állandó gázok: arányuk hosszú időn keresztül változatlan. Ide tartozik az oxigén, a nitrogén és a nemesgázok (hélium, argon neon stb.). A nitrogén aránya 78%, az oxigéné 21%. Az összes többi a maradék 1%-on osztozik.

– Változó gázok: Arányuk az elmúlt évek során mérhetően változott . Ide tartozik a szén-dioxid (0,03%), valamint a metán, a hidrogén és az ózon.

– Erősen változó gázok: Mennyiségük rövid idő alatt jelentősen változik, ráadásul a Föld különböző pontjain sem egyforma. Ebbe a csoportba tartozik a vízgőz és számos szennyezőanyag, mint pl.: kén-hidrogén, nitrogén-dioxid stb.

A viszonylag kis térfogatszázalékban a légkörben lévő gázok közül kiemelkedő a szén-dioxid, a metán és az ózon szerepe. Előbbi kettő jelentős mértékben felelős az üvegházhatás felerősödésért, utóbbi pedig a felszínre jutó ultraibolya sugárzást szabályozza.

a)     Üvegházhatás: A légkört a napsugarak nem közvetlenül melegítik fel. Először a beeső fénysugár a talaj hőmérsékletét emeli. A széndioxid (ami elsősorban az energiahordozók eltüzelésekor szabadul fel)és a metán (ami a kérődzők gyomorműködése során szabadul fel – pl. szarvasmarha) a napból érkező fénysugarakat szinte teljes egészében átengedi, viszont a talajból történő hősugárzás jelentős részét visszatartja. Ez sok szempontból jó, hiszen enélkül a jelenlegi átlaghőmérséklet mintegy 35 fokkal alacsonyabb lenne. Az üvegházhatás további fokozódása viszont további melegedést jelentene, ami hatással van a tengerek vízszintjére (elolvadnának a sarki jégsapkák), valamint a jelenlegi éghajlatokat is jelentősen módosíthatja.

b)    Ózonpajzs elvékonyodása: Az ózon 3 atomos oxigénmolekula. Normális esetben folyamatosan keletkezik a 2 atomos oxigénmolekulákból, de ugyanilyen sebességgel le is bomlik. Ezért részaránya a légkörben állandó volt addig, amíg nem kerültek különböző szennyezőanyagok a légkörbe. Ért elsősorban klórvegyületek a felelősek, melyeket a régi hűtőkben hűtőfolyadékként ill. szórópalackokban hajtógázként használtak (freon). Ezek az anyagok sokkal több ózont alakítanak vissza 2 atomos oxigénné, mint az normális lenne, ezért helyenként az ózonpajzs anyaga megritkul, több UV sugárzás éri a földfelszínt, ami elsősorban a különféle bőrrákok elszaporodását okozza.

2.) A légkör szerkezete:

A levegő túlnyomó része a felszín feletti 20 km-es sávban tömörül a gravitáció miatt. Felette már rendkívül ritka a légkör végül 10000 km fokozatosan átmegy a bolygóközi térbe. Az alsó 1000 km-es szakaszt tulajdonságai szerint 4 szintbe (szférába) soroljuk, őket átmeneti zónák (pauzák) tagolják. Minden pauza az alatta lévő szféra nevét viseli.

Felosztás alulról felfelé: Troposzféra, tropopauza, sztratoszféra, sztratopauza, mezoszféra, mezopauza, termoszféra, termopauza.

Tulajdonságok:

–  Troposzféra: kb. 10 km vastag, ennek ellenére ide tartozik az összes levegőmennyiség 80 %-a, valamint a teljes vízmennyiség is. Felfelé haladva a hőmérséklet fokozatosan –50 fokig csökken.

– Sztratoszféra: 10 – 50 km között helyezkedik el. Ebben a rétegben helyezkedik el az ózonréteg. Mivel ez elnyeli a UV sugarakat, ezért felmelegszik , így hőmérséklete a felső részén már 10 fok körüli.

– Mezoszféra: 50 – 85 km között helyezkedik el. Hőmérséklete újra csökken, -100 fok környékére.

Termoszféra: Nevéből adódóan a légkör legmelegebb része. Átlaghőmérséklete 1000 fok környékére emelkedik. A melegedést az okozza, hogy ennek a rétegnek az anyaga elektromosan töltött ionokból áll, ezért elnyeli a Napból érkező szintén elektromosan töltött részecskéket. Ez a réteg veri vissza a rádióhullámokat is ami a műholdas továbbítás előtt a nagytávolságú rádiózást tette lehetővé.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Gyűrődés, vetődés   » A talaj állapotának jellemzői   

Nem hasznosHasznos (+18 pont, 22 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor