Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Tengeráramlások

Beküldő: adminszamalk
Földrajz tételek

Tengeráramlások, jelentőségük

A tengeráramlások oka mindenekelőtt a tartós szélnyomás, amely a vizet haladó mozgásra kényszeríti. Az északkeleti és a délkeleti passzátszél az Egyenlítő mindkét oldalán nyugat felé hajtja az óceánok vizét 600-800 m mélységig (“folyók” az óceánban). A víztömeg egy része visszaáramlik a szélcsendes övbe, más részét a szárazföldek kitérítik haladási irányukból. A nyugati szelek övében keletre fordulnak és részben visszatérnek az Egyenlítő felé, részben vektoriálisan folytatják útjukat a sarkvidék irányába. Innen a keleties szelektől hajtva és lehűlve, visszaáramlanak az Egyenlítőhöz a mélyben. A visszaáramló és a mélybe bukó hidegáramlás találkozása melegáramlással, ún. halpadok létrejöttének kedvez (nagy zsákmány lehetőségét teremtve a halászok számára).

Az északi és a déli félgömbön egymáshoz viszonyítottan, továbbá az északi félgömbön fogaskerék módjára ellentétes irányban forgó áramlásrendszerek kapcsolódnak össze. A déli félgömbön ez nem alakul ki, mivel a déli áramkör a nyugati szelek övében körbefutja a Földet. A névvel jelölt áramlások közül legjelentősebb a Golf-áramlás (B. Franklintól kapta a nevét). Útja mesterséges holdakról fényképezve nagyszerű látványt nyújt. Sebessége a Floridai-szorosban 17 km/óra. A Hatteras-foktól Észak-atlanti-áramlás néven szeli keresztül az Atlanti-óceánt. Északon a téli évszakokban gyakran okoz ködös időjárást.

A meleg tengeráramlások mindig az Egyenlítő felől a sarkvidék felé, a hideg tengeráramlások a sarkvidék felől az Egyenlítő felé mozognak.

A hajózást is segítették főként a nagy felfedezések idején.

A tengeráramlások befolyásolják az éghajlatot.

Meleg áramlások: Golf, Kuro-shio, Guineai, Kelet-ausztráliai

Hideg áramlások: Homboldt, Kaliforniai, Oja-shio, Kanári, Benguela

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Oroszország mezőgazdasága   » Népességföldrajz   

Nem hasznosHasznos (+5 pont, 11 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor