Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A sikeres vizsga titka: a hidegvér

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Újabb jó tanácsokkal jelentkezünk azoknak, akik még mindig idegeskednek az érettségi vizsga előtt. Hogyan szerezz ötöst magabiztosan? Megmondjuk.

Először is, bár egy vizsgabizottság előtt felelsz majd, igyekezz csakis a tanárodra koncentrálni – még ha amúgy nem is vagytok egymás szíve csücskei, még mindig jobban jársz, ha annak mondod el a feleletedet, akinek az elmúlt években is tetted ez. Tartsátok a szemkontaktust, és viselkedjetek határozottan, ha nem makogva beszéltek, hanem egyenletesen, azt sugározzátok majd, hogy valóban tudjátok az anyagot, és nem vagytok megijedve a tételtől.

Ha olyan tételt húztok, amelyet kevésbé tudtok, ne pánikoljatok be! Ha van erre lehetőségetek, használjátok ki a rendezésetekre álló segédeszközöket, és alapszabály, hogy az időt is használjátok ki – az utolsó pillanatban is eszetekbe juthat még valami, ami néhány ponttal feljebb tornássza majd a végeredményt. Viszont feleléskor ne csak azt olvassátok fel, amit a lapra írtatok! Használjátok azt vázlatként, segédletként, csak a kulcsszavakat lessétek el róla, és igyekezzétek elkerülni, hogy látványosan olvassatok a lapról. Olyan benyomást érdemes keltenetek, hogy a jegyzet nélkül, fejből is kiválóan fújjátok a tételt.

Mindemellett persze nem árt használni a papírt – nem csak az segíthet rengeteget, ha leírsz mindent, ami eszedbe jut, hanem az is, ha a rendelkezésedre álló időben gondosan megtervezed a feleletedet. Ha használod azokat a technikákat, amiket a tanuláshoz korábban ajánlottunk – mint például a vizuális memória stimulálása, a memóriapalota vagy a tanulókártyák – nem lehet gondod azzal, hogy felidézd a szükséges információkat, arra viszont nem árt nagyon odafigyelned, hogy logikusan felépítsd a feleletedet. Tekintsd át a leírd dolgokat, és úgy rendszerezd őket, hogy élő szóban koherens egészet alkossanak. Ne ugrálj a témák között, ne legyél szétszórt, és beszélj úgy, hogy az se tűnjön fel a vizsgáztatónak, ha valamit esetleg kihagynál!

Persze, könnyű azt mondani, hogy legyél nyugodt, hiszen jó eséllyel mindenképpen kicsit feszült leszel a vizsgán – de ha arra koncentrálsz, hogy jól elmondd, amit tudsz, és nem arra, hogy mit felejtesz ki, mit gondolnak közben a vizsgáztatók vagy az élet mélyebb dolgain, akkor nem lehet gond.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Gábor Dénes Főiskola különdíj a Tablóversenyen!   » A szerda a történelem érettségi napja   

Nem hasznosHasznos (+4 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor