- Érettségi Portál 2018 - http://erettsegizz.com -

A sikeres vizsga titka: a hidegvér

Újabb jó tanácsokkal jelentkezünk azoknak, akik még mindig idegeskednek az érettségi vizsga előtt. Hogyan szerezz ötöst magabiztosan? Megmondjuk.

Először is, bár egy vizsgabizottság előtt felelsz majd, igyekezz csakis a tanárodra koncentrálni – még ha amúgy nem is vagytok egymás szíve csücskei, még mindig jobban jársz, ha annak mondod el a feleletedet, akinek az elmúlt években is tetted ez. Tartsátok a szemkontaktust, és viselkedjetek határozottan, ha nem makogva beszéltek, hanem egyenletesen, azt sugározzátok majd, hogy valóban tudjátok az anyagot, és nem vagytok megijedve a tételtől.

Ha olyan tételt húztok, amelyet kevésbé tudtok, ne pánikoljatok be! Ha van erre lehetőségetek, használjátok ki a rendezésetekre álló segédeszközöket, és alapszabály, hogy az időt is használjátok ki – az utolsó pillanatban is eszetekbe juthat még valami, ami néhány ponttal feljebb tornássza majd a végeredményt. Viszont feleléskor ne csak azt olvassátok fel, amit a lapra írtatok! Használjátok azt vázlatként, segédletként, csak a kulcsszavakat lessétek el róla, és igyekezzétek elkerülni, hogy látványosan olvassatok a lapról. Olyan benyomást érdemes keltenetek, hogy a jegyzet nélkül, fejből is kiválóan fújjátok a tételt.

Mindemellett persze nem árt használni a papírt – nem csak az segíthet rengeteget, ha leírsz mindent, ami eszedbe jut, hanem az is, ha a rendelkezésedre álló időben gondosan megtervezed a feleletedet. Ha használod azokat a technikákat, amiket a tanuláshoz korábban ajánlottunk – mint például a vizuális memória stimulálása, a memóriapalota vagy a tanulókártyák – nem lehet gondod azzal, hogy felidézd a szükséges információkat, arra viszont nem árt nagyon odafigyelned, hogy logikusan felépítsd a feleletedet. Tekintsd át a leírd dolgokat, és úgy rendszerezd őket, hogy élő szóban koherens egészet alkossanak. Ne ugrálj a témák között, ne legyél szétszórt, és beszélj úgy, hogy az se tűnjön fel a vizsgáztatónak, ha valamit esetleg kihagynál!

Persze, könnyű azt mondani, hogy legyél nyugodt, hiszen jó eséllyel mindenképpen kicsit feszült leszel a vizsgán – de ha arra koncentrálsz, hogy jól elmondd, amit tudsz, és nem arra, hogy mit felejtesz ki, mit gondolnak közben a vizsgáztatók vagy az élet mélyebb dolgain, akkor nem lehet gond.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!