Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Amit nem tudsz az érettségiről

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek

Amíg az írásbeli vizsgák eredményeire vártok és a szóbelikre tanultok, talán szívesen olvastok néhány érdekességet az érettségi vizsgákról – tán egy jó pillanatban még a bizottság előtt is elsüthetitek, milyen jól informáltak vagytok.

Az érettségi vizsga nem nevezhető éppen új keletű dolognak hazánkban – az első érettségiket nem sokkal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, 1851-ben rendezték meg az országban. Persze akkoriban még más idők jártak, így a vizsgákon sem vehetett részt mindenki. A nőknek erre csak 1895-től volt lehetőségük, akkor is csak ún. magánérettségit tehettek. Leánygimnáziumban először a századfordulón, 1900-ban tartottak érettségi vizsgát.

A legelső érettségik története ennél még régebbre nyúlik vissza – 1788-ban Poroszországban vezették be őket, méghozzá azért, hogy így fogják vissza az egyetemekre jelentkezők számát.

Az érettségit a magyar történelem viharai során egyszer el is törölték – ez ugyanakkor a Tanácsköztársaság intézkedése volt, s épp olyan rövid életűnek is bizonyult. A hetvenes években aztán megint próbálkoztak komolyabb reformokkal, először az osztályzatokat, majd később a történelem érettségit törölték el, de egyik változás sem bizonyult hosszú életűnek.

A mai kétszintű érettségi koncepcióján végül 1995-ben kezdtek el dolgozni a szakemberek, bevezetésére pedig 2005-ben került sor – a mostani azóta a 20. érettségi vizsgaidőszak.

A biztonsági intézkedések sem voltak mindig olyan szigorúak, mint napjainkban – 2005-ben például hatalmas botrányt okozott, hogy a matematika érettségi tételei már a vizsgák előtt kiszivárogtak. Akkor volt olyan diák, aki 60 ezer forintért cserébe vásárolta meg a tételeket, amelyek azután persze a netre is felkerültek.

Az idei vizsgaidőszak a közel tíz évvel ezelőtti helyzethez képest meglehetősen eseménytelen – talán csak az angol érettségi körüli felháborodás kavarta meg kicsit az állóvizet. Az mindenesetre, hogy nincsen különös esemény, nektek jó, hiszen így a legnagyobb nyugalommal tudtok készülni és vizsgázni.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Megvan a nyertes!   » Do you speak English? Angolból érettségiztek ma a diákok   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor