Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Hamarosan eredmények – mi legyen, ha reklamálnál?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Néhány napon belül nyilvánosságra kerülnek az írásbeli érettségi vizsgák eredményei, a diákok megtekinthetik dolgozataikat anyaintézményeikben. De mitévők lehetünk, ha kifogásaink vannak a javítással, pontozással szemben?

Arra, hogy a fellebbezést benyújtsuk, a megtekintést követően öt napunk lesz, amire érdemes nagyon pontosan figyelni, mivel „a határidő elmulasztása jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs” – azaz, ha lekéssük az öt napot, már nem lesz lehetőség bármit is tenni. Arra sem árt figyelni, hogy kiskorúak esetében a szülőnek vagy gondviselőnek kell benyújtania a fellebbezést, csak így lesz majd hivatalosan is érvényes.

A fellebbezést annak az intézményvezetőnek kell eljuttatni, aki azt az intézményt igazgatja, melyben a vizsgát eredetileg letettük. A címzésnél ugyanakkor azt a kormányhivatalt kell megjelölni, amely területileg illetékes az ügyünkben. Amennyiben a vizsgát, melyen részt vettünk, maga a kormányhivatal szervezte, úgy az Oktatási Hivatalnak kell a fellebbezést címezni. A formátum kevésbé fontos, mint a pontos határidő és címzés, kézzel és géppel írva is elküldhetjük a szöveget. Csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg mindent beleírjunk, ami miatt jogszabálysértést feltételezünk, és próbáljunk ezekre a tényekre szorítkozni.

A fellebbezéseket még aznap továbbküldik az illetékesek felé, az ügyről pedig a vizsgabizottság elnöke is saját véleményt készít, amelyet a dokumentumhoz csatolnak. Ezután nem kell sokáig tűkön ülnünk, az Oktatási Hivatal már három napon belül meghozza döntését, amelyről az adott intézményvezetőt értesíti. A vizsgázó és a vizsgabizottság elnökének értesítése már az ő feladata. Amennyiben a döntéssel nem vagyunk megelégedve, van lehetőség további fellebbezésre, 30 napon belül a területileg illetékes megyei vagy fővárosi bíróságtól kérhetünk felülvizsgálatot.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Történelemmel folytatódott az írásbeli érettségi   » Mit egyél vizsga előtt és közben?   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor