Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Hogyan érettségizzünk írásban sikeresen?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Az érettségi az élet első nagy megmérettetése, így nem csoda, hogy számos diák komoly lámpalázzal kezd neki az írásbeli vizsgának, hiszen hosszú évek tapasztalatairól és tanulmányairól kell mindössze néhány oldalban számot adni. Íme, néhány trükk, ami segít abban, hogy sikeresen megbirkózzunk a kezdeti lámpalázzal.

Készüljünk fel!

A legfontosabb, hogy az írásbeli vizsgákon minden engedélyezett segédlet a rendelkezésünkre álljon. Nincs is annál nagyobb stressz, amikor ott helyben döbbenünk rá, hogy valamit otthon felejtettünk. Éppen ezért előző este szánjuk rá az időt és pakoljuk össze a felszerelést. Ellenőrizzük a tollakat, hogy fognak-e és legyen nálunk legalább három darab, a biztonság kedvéért. Vigyünk magunkkal ceruzát, akár többet is és radírt – egyeseknek segít a gondolkodásban, ha lejegyzetelik a gondolataikat. Végezetül olyan segédletet vigyünk magunkkal, amit ismerünk.

Ez azt jelenti, hogy ne az érettségi előtt két nappal vásároljunk új számológépet, ehelyett olyan készüléket használjunk, melynek ismerjük a funkcióit, lehetőségeit! Emellett érdemes lehet az írásbelit megelőző estén egy utolsó hajrá helyett még egyszer átlapozni az atlaszt vagy éppen a négyjegyű függvénytáblázatot, hogy megismerkedjünk vele – így a vizsga során tudni fogjuk, mit hol találunk.

Ne kapkodjunk!

Amikor időre kell dolgozni, nehéz megállni, hogy folyton az óránkat nézzük. Emlékeztessük magunkat arra, hogy a rendesen kidolgozott, időigényes, de hibátlan megoldás mindig többet ér, akkor is, ha nem lesz időnk minden feladatot befejezni, hiszen ha összecsapjuk, jó eséllyel több pontot veszítünk, mint egy be nem fejezett, de tökéletes gondolatmenettel. Adjunk időt magunknak, hogy feldolgozzuk a kérdéseket. Nyugodtan olvassuk át a teljes feladatsort, mielőtt nekikezdenénk a megoldásnak, így látni fogjuk, hogy vannak olyan feladatok, melyek könnyebbek számunkra, mint mások.

Ha elakadunk, ugorjunk, keressünk olyan feladatot, amit magabiztosan meg tudunk oldani! Amikor pedig később visszatérünk a feladathoz, érdemes lehet elölről kezdeni, hiszen így felfedezhetünk olyan hibákat is, amit egyébként nem tudnánk kiküszöbölni. Használjuk ki a rendelkezésre álló időt, és amikor egy-egy feladattal végeztünk, olvassuk át újra az utasításokat, hogy minden kérdésre válaszoltunk-e. Végezetül pedig ne feledjük: minden könyvnek van tartalomjegyzéke – ha a lámpaláz miatt nem találjuk a segédanyagokban azt, amit keresünk, bátran használjuk a tartalomjegyzéket, így időt spórolhatunk!

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Nyolc éve nem érettségiztek ilyen kevesen    » A felnőttképzés kiterjesztését sürgeti Pokorni Zoltán   

Nem hasznosHasznos (+6 pont, 12 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor