Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Hogyan felelj a töriérettségin a maximális pontszámért?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Amikor vizsgázol, nem csak az számít, hogy elmondod-e az összes évszámot, vagy hogy nem remeg-e a hangod, amikor végigtekintesz a szigorúszemű bizottságon – feleletedet egy kritériumrendszer szerint pontozzák majd, így nem árt precízen felkészülni már előre.

A középszintű történelem szóbelire összesen 60 pontot kaphattok, ha minden szempontnak tökéletesen megfeleltek a bizottság szerint. Mivel mind az írásbelin, mind a szóbelin 12, összesen 24 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot szerezzetek, ez azt jelenti, hogy a szóbelin a 60-ból legalább 8 pontot meg kell kaparintanotok.

Ha feleleteteket jól építitek fel, tehát nem makogtok, kalandoztok, ugráltok az egyes témák között, és nem véletlenszerűen soroljátok az információkat, azzal már eleve egy tucat ponttal gazdagodhattok. A feladat megértését, a tématartás és a lényeg kiemelését ugyanis mindösszesen 12 ponttal díjazzák az érettségin. Ezért is fontos, hogy minden tétel esetében már jó előre kidolgozzátok a feleletet, felépítsétek gondolatban a struktúráját és később képesek legyetek felidézni azt.

A térben és időben való tájékozódásért újabb 6 pontot tehettek zsebre – szóval igyekezzetek ne a XVIII. századra tenni a világháborút vagy a XX.-ra a reformkort, és tudjátok, hogy Bizánc nem Ibériában van.

A szaknyelv alkalmazása szintén 6 pontot ér, ami a történelem esetén viszonylag egyszerű feladat. Mindenesetre nem árt, ha minden tétel esetén a fejetekbe véstek egy pár korabeli, releváns kifejezést.

Nagyon fontos, hogy megfelelően használjátok és értékeljétek a forrásokat. A segítséget nem ok nélkül kapjátok, jó eséllyel rávezethet a helyes útra, így igyekezzetek minden kis információmorzsát kisajtolni belőle – használjátok például a történelem atlaszt megfelelően, hiszen ez az egyik legnagyobb segítség, amelyet feleletetekhez kaphattok. Ha megvan a megfelelő szövegértési képességetek és az anyaggal is össze tudjátok kapcsolni a forrásokat, 12 pont lehet a jutalmatok.

A legtöbb pontot, egészen pontosan 18-at az eseményeket alakító tényezők feltárása, történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása éri. Ez lényegében annyit tesz, hogy tényleg ne csak az évszámokat soroljátok fel, de igyekezzetek az összefüggéseket is átlátni. Ha egy kiváló hadvezér vereséget szenved, egy ország váratlanul háborúba lép, ha egy népszerű vezető merénylet áldozata lesz, vagy a semmiből elsöprő felkelések robbannak ki, a háttérben mindig komplex folyamatok állnak, amiket ismernünk kell ahhoz, hogy elmondhassuk, megfelelő történelmi ismeretekkel rendelkezünk.

Végül természetesen figyelni kell a világosságra, nyelvhelyességre és a felelet felépítettségére is – ez sok szót nem érdemel, fogalmazzatok világosan, kerüljétek a magyartalan kifejezéseket és mondatokat, és nem lesz gond, újabb 6 pontot kaptok.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Okirat-hamisítás miatt nyomoz a rendőrség egy miskolci iskolában   » Több mint nyolcvanmilliárdot spórolna a felsőoktatáson a kormány   

Nem hasznosHasznos (+1 pont, 3 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor