Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A magabiztosság már félsiker a szóbelin

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Hamarosan lezárulnak az írásbeli érettségik, május 25-án vizsgáznak utoljára írásban a diákok, akkor gazdasági és katonai alapismereteikről adnak számot a fiatalok. Rövid pihenő után azonban már kezdődnek is a szóbeli vizsgák.

Legelőször azoknak kell majd élőszóban is számot adniuk tudásukról, akik emelt szinten érettségiznek, az ő szóbeli vizsgáik június 5. és 13. között zajlanak majd. Ezután következnek majd a középszintű szóbelik, amelyekre június 6. és 27. között kerül sor.

A szóbeli vizsgán sokan feszültebbek, idegesebbek, hiszen személyesen kell vizsgázniuk, bizottság előtt, ami jóval stresszesebb lehet, mint egy feladatlap kitöltése. Azoknak azonban, akik a tételekből jól felkészülnek, nem akad félnivalójuk – bár nem árt, ha megjegyeznek néhány jó tanácsot.

A tökéletes felkészülés érdekében érdemes minden egyes tételt még a vizsga előtt nem csak megtanulni, de begyakorolni is, ahogyan ezt már korábban is megírtuk. Ha elmondjuk valakinek, nem csak tudni fogjuk, hogy mit nem tanultunk még meg és mit kell újból átvennünk, de abban is segít, hogy jobban memorizáljuk a részleteket.

Fejben kell építkezni

Az sem árt, ha minden tétel esetén memorizálunk bizonyos kulcsmondatokat, amelyek segítenek egy adott vonalon elindulni és amelyeket semmilyen körülmények között nem felejtünk el – így nem eshet majd meg, hogy némán bámulunk egymásra a bizottság tagjaival, vagy éppen teljesen másról kezdünk el beszélni, ami sokszor majdnem ugyanolyan rossz. Ha tényleg semmit nem tudunk egy adott témáról, lehetőség van póttétel húzására – tudni kell azonban, hogy ilyenkor bármilyen jól felelünk is, az elért pontszámunkat megfelezik majd, tehát a jeles osztályzatra biztosan elvész az esély. Tehát ha egy kicsit is úgy érezzük, hogy valamit azért össze tudnánk szedni az adott tételről, érdemes lehet inkább megpróbálkozni vele, mint hogy eleve a felére csökkentsük elért eredményünket.

A nyelvi érettségik külön kategóriát képviselnek, hiszen itt nem a lexikai tudásunkat vizsgálják, nem évszámokat kell sorolnunk vagy tudományos tételeket felidéznünk – a lényeg itt elsősorban az, hogy helyesen, a nyelvtani szabályoknak megfelelően használjuk az adott nyelvet. Persze ez nem azt jelenti, hogy bármiről beszélhetünk, nagyon is meg kell tanulni minden várható téma esetében a kulcskifejezéseket, azokat a szavakat, amelyek várhatóan előfordulnak majd. Fel kell készülni a társalgásos, szituációs és témakifejtéses feladatokra is, mindezek azonban nem okozhatnak problémát, ha ismerjük a megfelelő szavakat és képesek vagyunk rutinosan alkalmazni a nyelvet.

Nyelvek terén, mint minden évben, angolból érettségiznek majd a legtöbben idén is. Itt az emelt szintű megmérettetésen öt vizsgarészt kell legyűrnie a vizsgázónak, ezek az olvasott szöveg értése, a nyelvhelyességi, a hallott szöveg értése, az írás- és beszédkészség lesznek majd, amelyeken mind legalább 12 százalékot kell megszerezni az elégséges eredményhez. Középszinten a 12 százalék az egész vizsgára vonatkozik, itt egyébként 33 pontot szerezhetnek a fiatalok, míg emelt szinten 30-at. Utóbbi egy középszintű, B2-es nyelvvizsga nehézségi szintjének felel meg elméletben, míg a középszint az alapfokú, A2-B1 nyelvvizsgák szintjén mozog.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Megértek az érettségizők a digitális írásbeliségre   » Kilencéves alapfokú oktatást javasol Pokorni   

Nem hasznosHasznos (+5 pont, 9 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor