Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Mi a vizsgabizottsági elnök feladata?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

A szóbelin mindig legalább három tanár előtt vizsgáztok – az egyik közülük nagy valószínűséggel a vizsgabizottság elnöke, akit nem ismertek, mivel más intézményből érkezik. Mit csinál ő pontosan, mik a feladatai és kell-e tőle tartani?

Az elnököt az Oktatási Hivatal választja ki az Országos vizsgaelnöki névjegyzékben szereplők közül, így rendszerint külsős kerül az egyes bizottságok élére, ami a pártatlanság miatt is fontos szempont.

Az elnök szerepe nagyrészt kimerül a formaságokban. Ő az például, akinek a kérdező tanár a korábban összeállított vizsgakérdéseket még a vizsga előtt eljuttatja, neki pedig alá kell azt írnia, és a vizsgabizottság előzetes értekezletén visszaadnia a kérdező tanárnak.

Az is az elnök feladata, hogy póttételt húzasson a vizsgázóval, ha esetleg úgy esnek, hogy az elsőként kihúzott tételről egyetlen árva szót sem tud mondani, azaz teljes tájékozatlanságot árul el. Sokan nem tudják – persze eszükbe se jut -, de az érettségi vizsgák mind emelt, mind pedig középszinten nyilvánosak, azaz a vizsgázáskor jelen lehetnek például a tanuló szülei. Az elnök feladata, hogy a nyilvánosságot hivatalból vagy kérelemre a vizsgáról kizárja.

Hogy mik még az elnök hivatalos feladatai? Többek között neki kell meggyőződnie arról, hogy a vizsgázók az érettségire bocsátás feltételeit teljesítették-e, és szükség esetén kizárja azokat, akik nem tettek ennek eleget, a tanárokat pedig, akik a vizsgáztatásban részt vesznek, szintén ő ellenőrzi. Javarészt azért van ott, hogy a vizsgák zavartalan és szabályszerű lebonyolítását felügyelje, vezesse a bizottsági értekezleteket, szavaztasson, komolyabb esetben eljárást is kezdeményezhet a vizsgabizottság felett álló kormányhivatalnál vagy magánál az Oktatási Hivatalnál.

Az elnöknek hivatalosan nem kell folyamatosan a vizsgán bent tartózkodnia – amennyiben a vizsgabizottság legalább három tagja jelen van, úgy el is hagyhatja a termet indokolt esetben. Ebből is látszik, hogy magában a vizsgáztatásban tevékenyen minimálisan vesz részt, inkább megfigyelőként. Tehát a szóbelin semmiképpen ne rá figyeljetek, ne legyetek idegesek a jelenlététől, mert osztályzatotok elsősorban a vizsgáztató tanártól függ – és persze sokkal nagyobb részben attól, hogy mennyire készültetek fel.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Több mint nyolcvanmilliárdot spórolna a felsőoktatáson a kormány   » Az egyházi egyetemek közös doktori iskolákat szorgalmaznak   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor