- Érettségi Portál 2018 - http://erettsegizz.com -

Mit illik a szóbeli vizsgán, és mit ne tegyél?

A szóbeli vizsgán elsősorban a tudásodat, felkészültségedet és előadó-képességedet díjazzák majd, tehát nagyrészt azon múlik, milyen jegyet kapsz, hogy mennyire tanultál lelkiismeretesen az elmúlt hetekben vagy akár években. De legyünk őszinték – atlétában, fél óra késéssel, rágózva megjelenve annyi eséllyel indulsz legfeljebb, mint sánta hintaló az epsomi derbyn.

Kezdjük tehát az öltözékkel. Az írásbelin nem sokat számított, hogyan jelentél meg, a szóbelin ugyanakkor ruhád igen nagymértékben felelős azért, hogy milyen első benyomást teszel majd a bizottság tagjaira. Ha pedig nem vagy nekik szimpatikus, légy nyugodt, számos olyan kompetencia van, ahol akkor is leronthatják pontjaidat – akár nem kifejezetten szándékosan is -, hogy a tudásodat helytelenül értékelnék.

Tehát amit magadra kell húznod, az az ünneplő öltözet. Kerüld a kihívó ruhákat, a rikító sminket, a túlságosan laza darabokat, mint például a sportcipők – képzeld el, hogy egy három hetvenéves irodalomtanárból álló bizottság mekkora lelkesedéssel fogadná a buliszerkóban megjelenő fiatalságot, majd hagyd inkább a szekrényben ezeket a cuccokat, és tartalékold őket a vizsgázás utánra.

Arra is oda kell tehát figyelned, hogy idejében odaérj a vizsgára, az elvárás az, hogy legalább a vizsga kezdete előtt fél órával már a helyszínen tartózkodj. Ha nem ismered pontosan a vizsgahelyszínt, érdemes ellátogatnod oda, vagy legalább térképen, útvonaltervező segítségével ellenőrizni, hogy mennyi idő alatt juthatsz el oda. Számold bele, hogy esetleg kimarad egy busz, késik a vonat, dugó vagy csőtörés lesz, és egy kellően korai időpontban indulj útnak.

Az érettségi vizsgáid időpontjáról hivatalos értesítést kapsz levélben, de ha ezt esetleg idő közben elkavartad volna, és az intézménytől sem tudsz tájékoztatást kérni, az Oktatási Hivatal honlapján a Köznevelés > Érettségi menüpont alatt minden szükséges információt megtalálhatsz.

Ha időben beértél, első dolgod lehetőleg az legyen, hogy kikapcsolod a mobilodat – hidd el, mérhetetlenül kínos lehet, ha éppen felelés közben szólal meg. És mellőzd a puskázást is – a középszintű érettségin mindössze 12 százalékot kell elérned, hogy átmenj, és az osztályzás egyébként sem különösebben szigorú, a puskázás viszont, különösen a szóbalin, nem csak könnyen kiszúrható, de nagy bajba is keverhet.

Ha azon gondolkodsz, vajon illik-e enni-inni a vizsgán, megnyugodhatsz, ez nem fog gondot okozni. Bár a szóbelin valószínűleg jó pont, ha nem a tételkidolgozás közben csapod a padra a lecsót, egy szendvics, egy gondolkodássegítő tábla csoki vagy akár egy kávé senkit nem fog megbotránkoztatni. Érdemes ugyanakkor óvakodnod a szénsavas üdítőktől – ha felrázod őket, néhány rendkívül kellemetlen pillanatot okozhatnak neked.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!