Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A történelem érettségitől sokan félnek, tartanak tőle, hogy nem ugrik be egy évszám, hogy zavarukban azt mondják, Zrínyi a rodostóba fulladt, vagy egyszerűen leblokkolnak – nincs azonban ok aggodalomra, alapos készüléssel igen nehéz felsülni a szóbeli vizsgán.

Középszinten minden középiskola maga állítja össze azt a tételsort, amelyből a diákoknak majd a szerencsére bízva magukat kell választaniuk. Ez a tételsor minden témakörből kettő-négy tételt tartalmaz, összesen pedig 20-25 darabot találhatunk benne. Mint az írásbeli történelem érettségi esetén, a szóbeli esetén is 60 százaléknyi magyar és 40 százaléknyi külföldi témájú tételre számíthattok, és a tételek fele a XIX. és XX. századok éveinek történéseit tárgyalja majd.

Emelt szinten sem bonyolultabb a helyzet – itt egy központilag, az Oktatási Hivatal által előre meghatározott tételsor alapján kell felkészülniük a vizsgázóknak. A hat fő témakör – Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra; Népesség, település, életmód; Egyén, közösség, társadalom; Modern demokráciák működése; Politikai intézmények, eszmék, ideológiák, valamint Nemzetközi konfliktusok és együttműködés – összesen harminc tételre oszlik a központi tételsorban, a vizsgán 20-22 közül kell majd választani. A témakörök arányai magyar-külföldi, illetve az elmúlt két évszázad vonatkozásában ugyanolyanok, mint középszinten.

A történelem érettségik június 5-én kezdődnek, az utolsó diákok pedig 13-án mennek majd vizsgázni. Addig is érdemes minél alaposabban felkészülni. Ebben koránt sem maradtok magatokra, hiszen rengeteg különféle segédanyag által támogathatjátok meg tudásotokat, az interneten szaktanárok által kidolgozott tételeket, videóanyagokat és más, rendkívül hasznos írásokat is nagy mennyiségben találhattok.

A vizsga során használhattok atlaszt is, ami óriási segítséget jelenthet, hiszen nem csak remek térképeket, de rengeteg hasznos információt is tartalmaz, amelyeket felhasználhattok.

Az értékelésben a feladat megértése, a tématartás és a lényegre törő felelet összesen 12 pontot ér, a jó térbeli és időbeli tájékozódás hatot, a szaknyelv alkalmazása úgyszintén. A források használatáért és értékeléséért 12 ponttal jutalmazhatnak, az eseményeket alakító tényezők feltárása, történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása pedig 18 pontnyit számít. Újabb hat pontot a világosság, nyelvhelyesség és a jól felépített felelet érhet.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Nagy bajban van a felnőttképzés, új törvényt dolgoz ki a kormány   » Nem sokkolt a fizika érettségi   

Nem hasznosHasznos (+1 pont, 1 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor