Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Mit nézz át az emelt szintű történelem érettségire?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Nyakunkon a szóbelik, így aki még mindig nem tudott rendesen felkészülni, aki találomra választotta ki a tanulnivalót, és nem akad rá a tételsorokra, annak nyújtunk most egy kis segítséget.

Az emelt szintű szóbelin összesen harminc tétel közül kell majd húznotok, amelyek hat nagy témakörre oszlanak. Az első ezek közül a Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra. Ezen belül a XIV-XVII. századi magyar gazdaságból, a közép- és kora újkori európai termelési technikákból és technológiákból, a két világháború közötti világgazdasági jellemzőkből, valamint a XX. századi magyar gazdaságból kell felkészülnötök. A világháborúk közötti időszakban egészen pontosan az Egyesült Államok, Németország és a Szovjetunió gazdasági jellemzőit nézzétek át, a múlt századi magyar gazdaságot taglaló feladatnál pedig a Bethlen-féle konszolidáció, a gazdasági válság, a Rákosi-korszak gazdasága, és a gazdasági rendszerváltás azok a témák, amelyekről beszélnetek kell majd.

A Népesség, település, életmód témakörön belül a középkori magyarországi városfejlődésről, a XVIII. századi hazai demográfiai változásokról, a dualizmus korának nemzetiségeiről és etnikumairól, illetve az egyetemes történelmet is érintve a XX. századi demográfiai változásokról kérdezhetnek titeket. Az Egyén, közösség, társadalom általánosabb témakörében a középkori kultúrából készüljetek, azon belül is az oktatásból, lovagi kultúrából és a szerzetesekből. Vegyétek át az Árpád-házi uralkodók politikai életpályáját, a magyar társadalom változásait a honfoglalás és a XIV. század között, a XVI-XVIII. századi Erdély helyzetét és a reformkor egészét is. Természetesen a témakörök között megtalálható lesz a XX. századi magyar politikusok életpályája, illetve a holokauszt is.

A Modern demokráciák működése alatt az 1848 és 1918 közötti magyarországi polgári-alkotmányos fejlődést, a rendszerváltás utáni demokrácia működését, a modern Európát érintő kérdéseket, valamint az ENSZ és az EU alapvető tudnivalóit ismételjétek át. Politikai intézmények, eszmék, ideológiák címmel fut az a témakör, ahol az ismerős ókori államokkal találkozhattok (Athénnal, Spártával és Rómával), a korai kereszténységgel, a reformációval, valamint a felvilágosult abszolutizmussal és a náci és bolsevik ideológiákkal.

Végül a Nemzetközi konfliktusok és együttműködés következik, amelyben az iszlám és az arab hódítás témáit kell sorra vennetek, a magyarok és törökök évszázados küzdelmeit, harcainkat a Habsburgokkal, kiemelten az 1848-as forradalmat persze, amely nem maradhat ki a tételek közül, és hasonlóképpen 1956-ot, annak nemzetközi hátterére való tekintettel. Az utolsó, harmincadik téma, amelyet még át kell ismételnetek, a hidegháború lesz.

Ha mindebből kimaradt valami az eddigi készülés során, még nem késő elővenni a jegyzeteket, tankönyveket, kidolgozott tételeket, hiszen legtöbbeteknek még jó pár napja van, mire ki kell állnia a bizottság elé, hogy bebizonyítsa, nem melegedni jár évekig az iskolába.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Jobban teljesítenek a diákok, ha nem koedukált iskolába járnak?   » Mit ér az orvosi és az egészségügyi diploma?   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor