TDOMF ERROR: Headers have already been sent in file /var/www/clients/client1/web12/web/wp-config.php on line 84 before session_start() could be called. This may be due to...

Nincs könnyű dolga idén a diákoknak – Magyarból és matekból érettségiztek a fiatalok | Kidolgozott Érettségi Tételek, Feladatok 2016

Érettségi Portál 2016

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Bár a nehezebb magyar után egy leheletnyivel könnyebb matek feladatsor jutott az idén érettségizőknek, azért a hétfői és a keddi napot bizonyára sokáig emlegetik majd a fiatalok.

A hétfői középszintű magyar írásbeli érettségin a szövegértési feladat Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című könyvéből vett részlet volt, a szövegalkotásnál pedig egy Seneca-idézet, Bodor Ádám Állatkert című elbeszélése, valamint Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása szerepelt.

Kevés idő, kapkodó diákok

Spanyolcsizmának nem nevezhető egyik tétel sem, azonban sokak szerint a szövegértési feladat erős, a rendelkezésre álló idő pedig kevés volt. Az amúgy is drukkoló vizsgázókat egy ilyen típusú feladat hamar elbizonytalaníthatja, aminek kapkodás a vége; sok diáknak nem is volt ideje visszatérni a kihagyott kérdésekre.

Cserébe a szövegalkotást a szakértők megfelelő tudással és koncentrációval színvonalasnak és megoldhatónak tartották, azonban a novellaelemzést választóknak nehezebb dolguk volt. Bodor Ádám Állatkert című novellája ugyanis talányos és igencsak groteszk, ezért annak értelmezéséhez szükséges egy kis kreativitás.

Nem növelte a magyar érettségi presztízsét ugyanakkor az a tény, hogy a Magyartanárok Egyesületének vezetője, Arató László szerint hibás volt a később kiadott megoldókulcs.

Az objektív matek

Kedden aztán eljött a matek írásbeli érettségi ideje, ahol kevesebb lehetőség jutott a sokak által preferált „rizsázásnak”. Itt már a számok színtiszta nyelvén kell értenie mindenkinek.

A mintegy nyolcvanegyezer diákból bő hetvenhétezren középszinten, szűk négyezren emelt szinten vizsgáztak, és a rendelkezésre álló három, illetve négy óra alatt mindenki két feladatlapot kapott.

A tanárok szerint az írásbeli I. feladatlapja nem tűnt nehéznek, és a megoldandó kérdések között volt logikai, köregyenlet és geometriai feladat is. A középszinten 10-12, emelt szinten 4 feladat az alapfogalmakra, a definíciókra és az egyszerű összefüggésekre helyezi a hangsúlyt.

A II. feladatlap két részre oszlott, itt a diákoknak le kellett írniuk a megoldások gondolatmenetét, valamint nyomon követhető módon kellett végigvezetniük a lényegesebb részszámításokat is.

A középszintű hárommal szemben emelt szinten a diákoknak nemcsak négy órát, de nehezebb feladatokat is adtak. A megoldókulcsok pedig délután érkeznek, addig mindenkinek türelmesen kell várnia, hogy kiderüljön: mit csináltak jól, és mit nem.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Magyar érettségi 2011 - Feladatok és megoldás    » Érettségi Tételek   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor