Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Puskaírás az érettségiző legjobb barátja?

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

A szóbeli érettségik előtt, ahogy közeledik a rettegett nap, egyre inkább hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy mindent tudunk, mégsem tudunk semmit. Hiába olvassuk a tételt századjára, ezredjére, bár már minden szava ismerős, amikor fel kell idézni, mégis csak egy hatalmas fekete lyuk tátong a fejünkben ott, ahol az információnak kellene lennie.

Ha ismerős a helyzet, akkor itt az ideje, hogy Te is tegyél valamit a tudásod rendszerezése érdekében. A feladat nagyon egyszerű. Ragadj tollat, papírt, és írj puskát!

Hogyan készül a jó puska?

Mindenképpen kézírással. A többit teljes mértékben Rád bízzuk. Lehet kisméretű, harmonikázott, összetűzheted vagy összevarrhatod a sarkainál, de gyakorlatilag bármilyen formátumban elkészítheted, ami számodra szimpatikus.

Sokkal fontosabb ennél a tartalom: használj címszavakat, hívószavakat, amikről eszedbe jut az adott kérdéskörhöz tartozó néhány gondolat – ne aggódj, a többi jönni fog magától. Azokat a szakaszokat, amikben bizonytalan vagy, részletesen és pontosan írd le, mert itt a hívószavak nem fognak segítséget nyújtani számodra.

Amikor végeztél, nyugodtan tölts el egy kis időt azzal, hogy kipofozod a kész puskát. Eközben egy kicsit kikapcsolódhatsz, szabadjára engedheted a kreativitásodat. Végül olvasd át a puskát, egészítsd ki ha valahol nem egyértelmű.

Hogyan puskázzak az érettségin?

A válasz nagyon egyszerű: sehogy. A puska elkészítése nem azért nyújt segítséget, mert illegális segédeszközként használhatjuk az érettségin. Azért nyújt segítséget, mert a kézzel való írás, jegyzetelés az agyban teljesen más jellegű idegpályákat vesz igénybe, mint a gépi írás vagy az olvasás: könnyebbé teszi az anyag memorizálását, így biztosabb és maradandóbb tudáshoz jutunk.

Amennyiben mégis úgy érezzük, hogy szükségünk van a puskára, használjuk a legális segédeszközöket. A történelem érettségi esetében például a térkép a legjobb puska, minden információ benne van, amire szükségünk lehet, de a legtöbb tétel esetében a források is igen nagy segítséget nyújtanak abban, hogy ne feledkezzünk meg egyetlen fontos részletről sem.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A szakértők véleményeznek, a NEFMI majd javasol   » OH: Ennyi volt az írásbeli   

Nem hasznosHasznos (+3 pont, 3 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor