Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

A tegnapi angol után ma a német nyelvű írásbeli érettségi következett, ahol bő húszezren estek neki a váltakozó nehézségű kérdéseknek.

A 180 perces középszintű és a 240 perces emelt szintű írásbeli viszont még akkor is megizzasztotta a diákokat, ha a kinti hőmérséklet némiképp csökkent a tegnapihoz képest.  Bár a feladatok nem voltak megoldhatatlanok, a hallott szöveg értése azért a többség szerint lehetett volna könnyebb.

Hosszú szenvedés a pihentető hétvége előtt

A 2015-ös érettségik első hete a középszintű és emeltszintű német írásbelikkel zárult pénteken, és az ország középiskoláiban összesen mintegy 21 ezren mutatták meg a tudásukat Európa második legtöbbet beszélt nyelvén.

A németet mintegy száz millióan anyanyelvként használják (Németország mellett Ausztriában és Svájcban), és körülbelül 80 millióan beszélik még; utóbbiakhoz tartozik a 18 387 fős középszinten és a 2450 fős emelt szinten érettségiző hazai diák.

Az 57 helyszínen megtartott német írásbeli vizsga mind a két szinten négy-négy elkülönülő részből állt, de a feltett kérdések mellett a rendelkezésre álló sem volt azonos.

Középszinten a fiataloknak 180 percük volt, ami a következőképp oszlott fel: az olvasott szöveg értésére 60 perc, a nyelvhelyességre 30 perc állt rendelkezésükre, majd jött a szünet, ami után 30 perces volt a hallott szöveg értésének a limitje, és utolsóként 60 perc az íráskészség tesztelése.

A középszintű érettségi alapjában véve nem okozott meglepetést, a feladatsorokból jól fel lehetett készülni.

Emelt szint: több idő, nehezebb kérdések

A 240 perces emelt szintű írásbelinél a diákoknak 70-50-30-90 perc jutott a korábban már ismertetett részekre, amire a vizsga nehézségét figyelembe véve szüksége is volt a többségnek.  A nehezebb utat választó diákok végül délben fejezhették be a feladatlapok kitöltését, ugyanakkor nem hivatalos megoldóképletek eddig csak a középszintűhöz jelentek meg a neten.

A nyomtatott szótár használata mindkét szinten engedélyezett volt, viszont a többi esetben semmilyen más segédeszközt nem használhattak a diákok. Emelt- és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, a feladatok megoldása pedig az Oktatási Hivatal által kidolgozott javítási és értékelési útmutatók alapján történik.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Matematika érettségi 2012   » Érettségi 2010 - Az oldal használata!   

Nem hasznosHasznos (Még nem értékelték)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor