Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Tippek a szóbeli érettségire való felkészüléshez

Beküldő: maturitas
Érettségi Hírek
Érettségi tippek

Közelednek a szóbeli érettségik, azaz az érettségi azon szakasza, ami a legtöbb diáknak komoly fejtörést okoz. A szóbeli vizsgáktól való félelem tökéletesen érthető, ha csak arra gondolunk, hogy a legtöbb végzős diáknak minimális tapasztalata van csupán arról, hogyan is adjon számot a tudásáról. A gimnázium négy éve alatt a legtöbb diák évi 2-3 alkalomnál többször nem felel szóban, ami összesen 8-15 szóbeli vizsgát jelent 4-5 év alatt. A tapasztalat hiánya lámpalázhoz vezet, aminek köszönhetően akár le is blokkolhatunk a bizottság előtt.

Középszintű szóbeli érettségin a diákok saját iskolájukban, saját tanáraikból álló bizottság előtt vizsgáznak, így az ismerős arcok könnyebbé tehetik a helyzetet, azonban sokaknak ez sem elegendő. Ennél is nehezebb a helyzet azok számára, akik emelt szinten szóbeliznek, idegen iskolában, többnyire idegen diáktársak és ismeretlen bizottság előtt. Íme, néhány tipp, hogyan érdemes készülni, hogy a szóbeli vizsgán megálljuk a helyünket.

1. Tanulj szisztematikusan!

Törekedj arra, hogy minden tételről legyen egy átfogó képed. Ez azért fontos, mert ha leblokkolnál, akkor is lesz valami, egy keret, ami alapján elindulhatsz. Haladhatsz tételről-tételre vagy olvashatod egymás után a tételeket újra meg újra. Ha van egyedi tanulási módszered, könnyebb helyzetben vagy, alkalmazd bátran a tananyag elsajátításához.

Ha nincs kialakult tanulási módszered, a tételek magolása helyett használj inkább sorkiemelőt, vagy jegyzeteld ki a fontos neveket, információkat, évszámokat, lehetőleg kézzel, hiszen úgy gyorsabban rögzül a tananyag.

2. Legyen egy vezérfonalad!

A szóbeli vizsgán sajnos nem elegendő tudni az anyagot, magadtól el is kell azt mondani értelmesen, összefüggően. Ez már csak azért is nehéz, mert a legnagyobb odafigyelés és a legprecízebb tudás mellett is előfordulhat, hogy kihagysz valamit. Éppen ezért már a tanulás során érdemes következetesen, logikusan felépíteni a témát.

Hasznos lehet címszavak köré építeni a témát. Hívószavakban jegyzeteld ki a tétel röviden, tömören, majd ez alapján gondold végig az eddig tanultakat, a tétel témáját.

3. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A legfontosabb mindezek mellett mégis a gyakorlás. Mondd el a tételt családtagjaidnak, barátaidnak, alkossatok tanulócsoportot és mondjatok el egy-egy tételt egymás előtt. Így nem csak a szóbeli előadást gyakorolhatjátok, de sokat tanulhattok közben egymástól.

 Segíthet, ha az első néhány alkalommal a hívószavakból álló jegyzetet a kezed ügyében tartod, így egyrészt memorizálod a legfontosabb pontokat, másrészt logikusan fel tudod építeni a mondanivalódat, ami a későbbiekben nagy segítséget jelent majd.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Kidolgozott Érettségi Tételek   » Ingyenes Próbaérettségi Nap 2012   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor