Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Történelem érettségi 2012

Beküldő: HNB
Érettségi Hírek

Mi várható a történelem érettségin?

Megtudhatjátok facebook csoportunk tagjaitól:

A töri érettségi az a rész amivel a legjobban riogatnak minket a tanárok. Az első részben forrás elemzéses feladatok lesznek, ami csak egy felszines tudást igényel, nem szükséges elmélyülni a feladatokban, hiszen csak részlegesen érintenek egy-egy témakört, mellesleg egy kapott forrásban szereplő információkra vannak feltéve kérdések. A második rész valóban húzós tud lenni, kifejtő feladat, ahol esszéformában kell válaszolni. Egyetemes történelemből egy rövid esszét kell, Magyar történelemből viszont egy rövid egy hosszút kell kifejteni. Értelem szerűen a magyar történelemben kell koncentrálni ami a honfoglalástól a rendszerváltásig terjed ki. Ennek a bő ezer évnek a memorizálására nincs semmilyen könnyített lehetőség, mindössze annyi hogy az interneten található kidolgozott tételeket LEGALÁBB OLVASSUK EL!! mert ha valamennyit sikerül is belőle elraktározni, az a kapott forrás segítségével kirobbanhat a fejünkből. Valamint érdemes megnézni az elmúlt évek javítókulcsait az esszé résznél, és megnézni hogy miféle módon javítják az írásainkat. Ha a keresőmotorba beírjuk azt hogy "hogyan írjunk esszét" ott is találhatunk számos tipppet. De aki most szeretne elkezdeni tanulni, annak kávé+ energia ital ajánlott. És nem sokat törődni az alvással.
(Patyi Misi)

 

Rendesen olvassátok át feladatot és azt, hogy mit kér! Atlaszt vigyetek lehetőleg az új pirosat, vagy azt az atlaszt aminek az arany szobor van a hátulján. Abban a kettőben minden benne van. Legyen mindig nyitva és mindent nézzétek meg és keressetek ki. Az esszéknél figyeljetek a témakörökre! Az első pont, hogy írjátok fel a kiválasztott téma címét és utána az első pár sorban tisztázzátok le a helyszínt és az időpontot. Ha nem tudtok pontos dátumot akkor jöhet a homályosítás 1800-as években sallala… azt is elfogadják. A forrásokban szinte minden benne van. Pont úgy kell belőlük esszét írni mint magyarnál a versbe magyarázni a függöny kék alapon. Ami eszed bejut írd le maximum nem lesz jó. Fogalmazzátok át őket és csatoljatok hozzá apró dolgokat…pl: A nők elkezdtek férfiasabban öltözködni, hogy kényelmesebb legyen számukra a munka, csatolni hozzá mert a világháborúk alatt sallalal…A másik két tanácsom, hogy olvashatóan! mert itt a külalakra is jár pont, a másik a helyesírás! Arra nagyon figyeljetek oda, és ne felejtsétek el tagolni az esszéket! A lényeg röviden: csak bőbeszédűen magyaráz bele mindent ami eszedbe-jutSok sikert mindenkinek (Kirr Dora)

 

A készülésről:
Igazából csak annyi,hogy bizonyos időközönként ajánlatos szünetet tartani,becsukni a szemünket,mély levegőket venni,nyújtózkodni,valami mozgást végezni,de nem megterhelőt:) ahogy előbb is írtam: a kávé elvonja a vizet a szervezettől,szóval mindenki jobban teszi,ha inkább hidratál,sok vizet iszik,hisz nem viccből mondják a napi 1,5-2l víz fogyasztását!
Ezek mind-mind segítenek a tanulásban. Gondolom mindenki tudja azt is,hogyha színes ceruzával aláhúzza a dolgokat,vagy szövegkiemelővel,akkor könnyebben megjegyzi,de azért leírtam ezt is. ‎+ a szőlőcukor! Az is nagyon fontos az agynak!
(Pete Zsanett)

 

Hat en a kiserettsegit jol megirtam. Az atlasz sokat segit meg a forras is es alaptudas nelkul is lehet hozni a szintet. tanarom azt javasolta az eszekneknel mivel 2rovidet es egy hosszut irunk azt valasszuk ami a hosszu eszebol megy. Mivel ha a hosszu esszet jol megirod a 2 kicsit meg alig tudod akkor is tobb pontot erhetsz el mintha a 2 rovidet max. pontra megirod. Ugyhogy ugy valasz h a hosszu esszen legyen a hangsuly.. 😀
(mobillal írta: Szarka Pixie Tünci)

 

1-2 jó tanács a törihez:
Én ugyan emelt szintűt írok holnap, de a tanárunk ellátott néhány jó tanáccsal bennünket:
A teszt résznél, jól nézzétek meg a feladatot, és mindenhova írjatok be valamit, akkor is ha nem vagytok benne biztosak, mert lehet, hogy jót írsz be és az csak gyarapítja a pontszámaidat. A legtöbb tanácsot az esszéíráshoz tudom adni. Mindenképp figyeljetek oda arra, hogy egy korszakból csak egy esszét írjatok, ezen sokan csúsznak el, és ami tényleg nagyon hasznos: nézzétek meg a címeket, aztán minden egyes forrást olvassatok el jó alaposan és csak azután válasszátok ki, hogy melyiket akarjátok írni. Lehet, hogy ahhoz az esszéhez kapjátok a legértelmesebb forrást amiről azt gondoltátok, hogy hozzá sem tudtok kezdeni. Nagy segítség és előny, ha kitudjátok szedni a legfontosabb dolgokat és a térképet is tudjátok megfelelően használni, illetve figyeljetek a hármas tagoltságra.
Remélem sikerült hasznos tanácsot adnom, sok sikert mindenkinek!

(NO NAME please! Utólag ennyire engedélyt kaptunk: T. A.)

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Több mint négyezer tanár veszítheti el az állását: elbocsátási hullám New Yorkban   » Matematika érettségi 2012   

Nem hasznosHasznos (+15 pont, 21 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor