Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az állományok típusai

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Ismertesse az állományok típusait, és milyen módon tud állományokat keresni a háttértárakon?

 1. 1. Az állományok típusai

Egy irodában többféle munkát végeznek, ezek során különböző iratok keletkeznek. Ilyenek például a levelek, feljegyzések, táblázatok, ábrák stb. Ezeket a dokumentumokat egy esetleges későbbi felhasználás céljára valamilyen formában tárolni szokták. Egy hagyományos irodában iratgyűjtőkben, iratszekrényben helyezik el ezeket. A számítógépeken pedig erre szolgálnak a háttértárolók.

Ahhoz, hogy a későbbiekben az így tárolt adatokat megtaláljuk, valamilyen azonosítóval kell őket ellátni. A számítástechnikában ezt az azonosítóval ellátott, egységes egészként kezelt adathalmazt fájlnak nevezik. Egy másik meghatározás szerint az összetartozó rekordok halmazát fájlnak vagy adatállománynak nevezzük. A file (fájl) angol szó pontos magyar fordítása irat. A fájlok azonosítására a nevük szolgál. Mivel később ez alapján keressük meg, illetve választjuk ki őket, a fájlazonosítónak egyedinek, és a tartalomra utalónak kell lenni.

Erre nekünk kell figyelni, mivel a fájlneveket majd mi adjuk. Az állományok azonosítója két részből áll. A névből és a típusból. A név mindig utaljon az adatállomány tartalmára, míg a típus, amit sokan mondanak kiterjesztésnek, pedig a fájl jellegére. Erre azért van szükség, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a rajzokat, leveleket, táblázatokat stb. Ezt az általában három karakter hosszú rövidítést többnyire a létrehozó program maga írja az állomány végére. A fájl típusa gyakran az adatot létrehozó program védjegyeként is felfogható, mert sok program egyedi, csak rá jellemző típust rendel a fájlhoz.

Összefoglalva: ha látunk egy fájl listát, akkor a fájlok típusa alapján azt fogjuk pontosan megtudni, hogy az adott fájl milyen jellegű adat, a neve alapján pedig a tartalmára következtethetünk. Az állományazonosító hossza a karakteres operációs rendszerekben pl. DOS, maximum tizenkettő karakter lehet, a következő felosztásban: a név maximum nyolc karakter, a típus pedig maximum három karakter, és közöttük egy pont. A névben nem szerepelhet: szóköz \ / . : * ? ’’ < > | karakterek és lehetőleg az angol ABC betűit használjuk. A grafikus operációs rendszerek pl. Windows, ellenben engedik a hosszú azonosítok alkalmazását, ami maximum 250 karaktert jelent. A névben lehet szóköz és pont, de itt sem lehet \ / : * ? ’’ < > | karakterek

A Windows a következő algoritmus szerint készít a hosszú azonosítókból rövid azonosítót: a hosszú névből veszi az első hat karaktert, majd „~” karakter, ezután egy futó sorszám (1-9), mely megkülönbözteti az előzőek alapján még egyforma nevű fájlokat, és végül a fájl típusa. Ha az első hat karakter 9-nél több fájlnál megegyezik, akkor a felépítés módosul: 5 karakter  + ”~” + kétjegyű sorszám + .típus. pl.: filena~1.txt vagy filen~11.txt.

A fájl típusa még arra is szolgál, hogy a társítás révén az állomány indításakor automatikusan meghívja a típushoz rendelt programot, és abban nyitja meg az állományunkat. Ez a táblázat „gyárilag” elkészül, de természetesen a felhasználó módosíthatja és bővítheti. A Windows operációs rendszerben minden fájl rendelkezik egy ikonnal is, ami a Sajátgépben a fájl neve előtt jelenik meg, és a fájlt kezelő alkalmazásra utal. Mivel ez a hozzárendelés többnyire egyértelmű, a kiterjesztés megjelenítése nem feltétlenül szükséges, elég ha látjuk a fájl ikonját.

Néhány példa a típusokra:

Típus Jellege Típus jellege
.txt Szöveges állomány .jpg Tömörített rajz
.doc MS Word állomány .gif Tömörített rajz
.xls MS Excel állomány .bmp Bittérképes rajz
.ppt MS PowerPoint áll. .exe Alkalmazás, program
.mdb MS Access állomány .avi Film klip
.htm Hypertext állomány Stb.
 1. 2. Fájlok keresése a háttértárolókon

Ahogy időnként egy irodában nem találunk meg valamit, ugyanúgy a számítógépünkön is „eltűnnek” fájljaink. Ilyenkor jelent nagy segítséget a fájlok és mappák keresésének lehetősége. Szerencsére azért szinte mindig tudunk valamit a keresett objektumról:

  • a nevét, vagy minimum a körülbelüli nevét;
  • a tartalmát, vagy legalábbis néhány kulcsszót egy szöveges állományból;
  • a fájl készítésének pontos, de legalábbis valamilyen módon behatárolható idejét;
  • esetleg mindezek közül többet is

A keresés elindításához nyissuk meg a „Start” menüt, abból válasszuk a „Keresés”, majd a „Fájlok vagy mappák” menüpontokat.

Arra törekedjünk, hogy mindent adjunk meg, amit pontosan tudunk, de csak annyit. A megjelenő párbeszédablakban lehetőségünk van adott nevű vagy típusú állományokat megkeresni az általunk meghatározott helyeken. Ha nem tudjuk pontosan az állomány azonosítóját, természetesen használhatjuk a különböző joker karaktereket. Ezek a * és a ?. A ? egy karaktert, a * pedig egy karaktersorozatot fog helyettesíteni.

Ha egyáltalán nem tudjuk a fájl azonosítóját, de a tartalmából ismerünk egy részletet, akkor ennek segítségével is megkereshetjük az állományunkat.

A Windows arra is biztosít lehetőséget, hogy dátum alapján találjuk meg a keresett állományunkat. A feltételek megadása után elindul a keresés, majd egy ablakban az összes, általunk megadott feltételnek eleget tevő fájlt az elérési útjával együtt megjeleníti a program. Ezután lehetőségünk van a keresett állomány elindítására. Ha a későbbiekben is szükségünk van a találatokra, akkor a Windows biztosítja, hogy a teljes listát egy fájlban tároljuk.

Kérdések a szóbeli tételhez:

 1. Mire szolgálnak a fájlazonosítók?
 2. Milyen részekre tudod felbontani az azonosítót?
 3. Mi a különbség a DOS-os és Windows-os azonosítók között?
 4. Mikor használjuk az operációs rendszer keresési funkcióját?
 5. Mi alapján tudunk egy fájlt megkeresni?


Értékelés:

Tartalom

8 pont

File = irat

1 pont

Fájl = összetartozó adat

1 pont

Név, típus

1 pont

Rövid- hosszú fájlnév

1 pont

Társítás

1 pont

.doc, .xls, .exe, .txt, .mdb, .ppt, jpg, .gif

1 pont

Start => Keresés => Fájlok, mappák

1 pont

* ? joker karakterek

1 pont

Logikai felépítés

8 pont

Mi az azonosító

1 pont

Milyen részei vannak az azonosítónak

1 pont

Mire figyeljünk egy azonosító megadásánál

1 pont

Azonosítók összehasonlítása

1 pont

Mire használjuk fel a típust

1 pont

Mikor van szükség keresésre

1 pont

Mi alapján tudunk keresni

1 pont

Hogyan tudunk keresni

1 pont

Kifejezőkészség, szaknyelv

8 pont

File, fájl

1 pont

Név, típus

1 pont

8.3, hosszú fájlnév

1 pont

Legalább 4 tiltott karakter felsorolása

1 pont

Társítás

1 pont

Legalább 8 fájltípus felsorolása

1 pont

Név, tartalom, dátum

1 pont

* ?

1 pont

Kommutatív készség

6 pont

Folyamatosan, összefüggően beszél

1 pont

Felnéz a jegyzeteiből

1 pont

Megfelelően hangsúlyoz

1 pont

Nincsenek pótcselekvései

1 pont

Megérti a kérdéseket

1 pont

Képes a kérdések alapján kommunikálni

1 pont

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Elektronikus levelezés (e-mail) (Informatika tételek)   » A számítógépek csoportosítása   

Nem hasznosHasznos (+9 pont, 9 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor