Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Az Internet

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Az Internet

A hatvanas években az Egyesült Államok védelmi minisztériumának támogatásával elindítottak egy kutatási programot, amelynek célja a számítógépes hálózat létrehozása volt. A hálózat egymástól távol lévő számítógépei között olyan adatátvitelt kellett megvalósítani, amely akkor is működőképes, ha a rendszer egy része valamilyen okból meghibásodik. A kifejlesztett ARPANET nevű hálózat csomagkapcsolt adatátvitelt használt. Ez azt jelenti, hogy az átviendő adatokat részekre, csomagokra bontják s az adatcsomagokat az adó és vevő között több lehetséges úton is továbbíthatják.

A feladatok megoldásához rögzíteni kellett a hálózatban lévő gépek kommunikációjának szabályait, amit protokollnak nevezünk.

A kifejlesztett hálózat bővült, felhasználása átalakult, s egyre nagyobb adatforgalmat bonyolított le. Az így kialakult hálózatot Internetnek nevezték el. Az Internet által használt protokoll a TCP/IP. A TCP/IP valójában két protokollt egyesít: A TCP felelős az üzenetek feldarabolásáért, ill. a fogadónál helyes sorrendben történő egybeszerkesztéséért. Az IP végzi a csomagok címzését, és gondoskodik a címzetthez való eljuttatásukról.

Gépek azonosítása:

Az Internet kisebb terjedésű számítógépes hálózatok összekapcsolódásából áll, amelyben ma már több tízmillió számítógép van összeköttetésben egymással. Az Internet decentralizált hálózat, mivel nincs egyetlen kitüntetett központi gépe, s néhány szerver meghibásodása esetén is működik. Az Internetre kapcsolódó számítógépek a kommunikációhoz címeket használnak, amit IP címnek nevezzük.

Az Internet használatakor tudnunk kell, hogy melyik gépről szeretnénk dokumentumot, képet megtekinteni, vagy zenét meghallgatni. Ezek elérésére az egyik lehetőségünk, hogy megadjuk a gép IP címét, ám ennek megjegyzése igen nehéz. Ezért kidolgoztak egy másfajta azonosítási lehetőséget is a domain nevek rendszerét. A domainek jelölhetnek különböző országokat vagy valamilyen ágazatot. A domain név szerverek teszik lehetővé, hogy az IP cím helyett a domain nevet használjunk.

Szolgáltatások:

Az Internet felhasználási lehetőségeit az Internet szolgáltatásainak is nevezzük. Ezek közül a legnépszerűbb az elektronikus levelezés. Ebben az esetben a számítógépen előállított leveleinket a hálózaton keresztül továbbíthatjuk a címzettnek. Az sem baj, ha a címzett nincs éppen a számítógépnél, levelünket bármikor elolvashatja. A levélhez bármilyen állományt mellékelhetünk.

Másik gyakran használt szolgáltatás a World Wide Web (röviden web vagy WWW), ami multimédiás anyagok (szöveg, kép, mozgókép, hang) elérésére nyújt lehetőséget. Ezeket böngésző program segítségével tekinthetjük meg. Manapság bárki létrehozhat és elhelyezhet weblapokat, ezért fontos megjegyeznünk, hogy az itt található anyagok nem mindig megbízhatóak.

Harmadik szolgáltatás az FTP (File Transfer Protocoll), ami lehetővé teszi, hogy a távoli számítógép és a saját gépünk között állományokat másolhassunk, továbbá, hogy a távoli gépen fájl- és könyvtárműveleteket hajtsunk végre (természetesen csak akkor, ha van hozzá jogosultságunk).

Valós idejű (on-line) beszélgetést biztosít az IRC (Internet Relay Chat) nevű szolgáltatás. Ebben az esetben két vagy több ember írásban beszélgethet egymással. Az IRC szervereken különböző témákban folyik a társalgás. A szerverre való bejelentkezés után egy témát, vagyis csatornát kell választanunk, s már is látjuk a beszélgetést, ill. mi magunk is hozzá szólhatunk.

A felsorolt szolgáltatások szerver-kliens alapúak. A távoli gépen fut a kiszolgáló program (webszerver, levelezőszerver stb.), amely fogadja a számítógépünkön futó programok (böngészőprogram, levelezőprogram stb.) kéréseit, azokat feldolgozza és végrehajtja. Vagyis a két számítógép két programja közötti kommunikációról van szó. A kommunikációt szabályozó protokollt World Wide Web esetén http-nek nevezzük.

Az Interneten lévő állományokat egységesen azonosítjuk. Az egységes forrásazonosító (URL-Uniform Resource Locator) több részből áll. Első része azt adja meg, hogy milyen protokollt kell használni az állomány eléréséhez. Ezt követi a szerver azonosítója, majd legvégül a fájl elérési útja és neve.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Online adatbázisok   » Cookie-k (sütik)   

Nem hasznosHasznos (+15 pont, 29 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor