Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Bemeneti perifériák

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Bemeneti perifériák

Perifériák:

A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Ezeket csoportosíthatjuk az adatáramlást jellemző irány szerint. A beviteli perifériák jellemzően adatot juttatnak a számítógép számára.

Bemeneti eszközök (Input eszközök):

Az egyik legfontosabb beviteli periféria a billentyűzet. Fontosabb jellemzői a billentyűk száma és a billentyűzetkiosztás nyelve. Amennyiben a billentyűzet elrendezése olyan, hogy az segíti a gépelést, ergonomikus billentyűzetről beszélünk.

Az egér a grafikus felhasználói felületek elterjedésével vált szinte nélkülözhetetlen beviteli eszközzé.

Csoportjai:

  • Mechanikus egerek: golyó van az alján az egérben

  • Optikai egerek: alján optikai érzékelő van

Csatlakozás szerinti csoportosítás:

  • Soros: PS/2

  • USB

Azonos funkciót lát el a gördítő (track ball). Az egér aljáról a tetejére költözött a golyó. Itt a golyót kell görgetnünk az ujjunkkal. Ez az eszköz kisebb helyigényű, mint az egér.

Az egérnek és a gördítőnek is létezik vezetékes és vezeték nélküli változata. A vezeték nélküli eszközök korábban infravörös kapcsolattal rendelkeztek. Napjainkban inkább a rádíófrenkvenciás kapcsolat az elterjedtebb. Ez utóbbinál nincs szükség közvetlen rálátásra, csak a hatótávolságon belül kell maradni, ami jellemzően 3-5 méter.

Az érintőpad (touchpad) a hordozható számítógépekben szokta helyettesíteni az egeret. Ez egy nyomásérzékeny felület, ahol az ujjunkat kell a kívánt irányba mozgatni.

Az érintőképernyő (touchscreen) egy monitorra helyezett átlátszó nyomásérzékeny fólia.

A fényceruza segítségével a képernyő egyes pontjait érintetve lehet vezérelni a számítógép működését. (Ritkán használjuk.)

A grafikus tábla általában A4 vagy A5 méretű érzékelőtábla (mérnöki munkában tervrajzok beviteléhez használják.)

Játékoknál használhatjuk: –botkormány

kormány + pedál

A lapolvasó (scanner) képek digitalizálására megalkotott eszköz. Változatai:

1. Síkágyas lapolvasó: A3 vagy A4 méretű képek bevitelére alkalmas.

2. Kézi lapolvasó: kisebb képek digitalizálása oldható meg.

A lapolvasó minőségét meghatározza, hogy mennyire kis részekre képes bontani a feldolgozandó képet, azaz mekkora a felbontása. Ennek mértékegysége a DPI (dot per inch). Jellemző értékei a 600, 1200, 2400 DPI. Másik fontos értéke a feldolgozáskor használható színárnyalatok száma, azaz a színmélység. Ezt bitekben szokták megadni. A lapolvasóval szöveget is be lehet vinni, de ilyenkor is képként kezeli a dokumentumot. A lapon található szöveg felismerését egy speciális program, az optikai karakterfelismerő (OCR: optical character recognition) valósítja meg.

Lehetőségünk van a képek digitális létrehozására is. Ehhez két elterjedt készüléket használhatunk:

  • Digitális fényképezőgép – Flash memóriát használ a képek tárolására. Nagy előnye, hogy a képet csak akkor kell a gépben megtartani, ha úgy gondoljuk, szükségünk van rá.

  • Digitális videokamera – a rögzített videót ebben a készülékben miniDV kazettán digitális formában tárolják. Néhány készülék 8 cm-es újraírható DVD-lemezt használ rögzítésre. A lemezes változat előnye, hogy tetszőleges DVD-lejátszóban a felvétel megnézhető, sőt az egyszerűbb vágási műveletek a videokamerán belül elvégezhetők. Ha szeretnénk a rögzített felvételekből kisfilmet készíteni, akkor töltsük fel a gépre. Erre a leggyakrabban a FireWire csatolót, ritkábban Az USB portot használják.

Beviteli periféria még a mikrofon, amit az interneten keresztül lebonyolított telefonálásokhoz, videokonferenciákhoz is használhatunk. A nyelvtanulásban is jelentős segítséget nyújt. A mikrofont a hangkártyához kell csatlakoztatni.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Az internet kommunikációs szolgáltatásai   » Az Internet   

Nem hasznosHasznos (+22 pont, 30 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor