Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

CPU és memória

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

A számítógép rendkívül bonyolult műveletek végrehajtására is képes ha ezeket egyszerű lépések sorozatára vannak bontva (program). Ilyen egyszerű lépéseknek számítanak az adat mozgatások, beolvasások, egyszerű matematikai műveletek.

A számítógép “agya” a központi feldolgozó egység amit CPU-nak hívnak CentralPricessing Unit. Ez irányítja a számítógép adatforgalmát és ez dolgozza fel az adatokat.

Két fő része:    – CU:   Vezérlő egység. “Mint egy közlekedési rendőrként dolgozik.”

– ALU:             Aritmetikai logikai egység. Ez végzi el a matematikai, logikai műveleteket.

A CPU a személyi számítógépek esetén egyetlen egy integrált áramkörű lapkán helyezkedik el. Miniatürizált mérete miatt mikroprocesszornak (MPU) is szokták nevezni. A CPU közvetlen kapcsolatban áll a memóriával. Ugyanis a számítógép által végrehajtandó utasításokat (a program) és az utasításokhoz szükséges adatok itt tárolódnak (a gép kikapcsolásáig). Kisebb műveletek esetén a CPU REGISZTEREKET használ amelyek meggyorsítják az adatok feldolgozását. Ugyanis gyorsabban tud kommunikálni a REGISZTEREKKEL mint a memóriával.

IBM processzorok fejlődési sorrendben:

80286, i386 (SX, DX), i486 (SX, DX), PentiumI, PII, PIII, PIV

Jellemzők: adatszélesség, címszélesség (8-16-32-64 bit); sebesség (frekvencia): ma 2-3 GHz

A processzorokat jellemzi egy bizonyos utasításkészlet, amit képesek értelmezni és végrehajtani.

Memória:szokták központi vagy operatív tárnak is nevezni.

Fajtái:

-RAM:(Random Access Memory: közvetlen hozzáférésű memória.) vagy RWM (Read Write Memory: írható olvasható memória). Az általános feladatok megoldásához szükséges adatok tárolására szolgál.

A RAM-oknál, kivéve CMOS RAM, a gép kikapcsolása után az adatok elvesznek.

(A CMOS RAM egy speciális RAM: feladata a számítógép belső órájának működtetése, a merev- és hajlékonylemez-meghajtók és a memória jellemzőinek valamint egyéb beállítások tárolása (SETUP).

Kis energiafogyasztású, ezért egy speciális erre a célra kifejlesztett elemmel lehet táplálni, így ezek az adatok nem vésznek el kikapcsoláskor).

ROM:Read Only Memory: Csak olvasható memória. A gyárilag beleégetett adatokat tartalmazza. Ez a számítógép kikapcsolásakor is megmaradnak. Nem lehet törölni, felülírni.

A PC-kben a ROM az ún. BIOS programot tárolja, melynek többek között a számítógép elindításakor (az operációs rendszer indulása előtt) van fontos szerepe.

PROM:Programmable Read Only Memory: programozható csak olvasható memória. Olyan mint a ROM, csak gyártás után nem tartalmaz semmilyen adatot. Azt a felhasználó égetheti bele egy úgynevezett beégető készülék segítségével, mely elektromos impulzusok segítségével történik. Később ez nem törölhető és nem is írható felül.

-EPROM, EAROM, EEROM:(Eraseble Programmable Read Only Memory: törölhető programozható csak olvasható memória). Olyan mint a PROM csak tartalma többször is megváltoztatható. AZ EPROM-nál először ultraibolya fénnyel törlik az adatot majd EPROM-égetővel viszik rá az újat. Az EEPROM elektromosan törölhető. Az EEPROM esetén az adatok beírása és törlése különböző elektromos impulzusokkal történik.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Informatika és az etika (Netikett)   » Dokumentumok   

Nem hasznosHasznos (+10 pont, 12 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor