Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Digitális aláírás

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Digitális aláírás.

A digitális aláírás egy olyan elektronikus technológia, ami az aláírás tulajdonosát egyértelműen azonosítja egy távoli helyen. A digitális aláírást egy nemzetközi minősítéssel rendelkező cégnél lehet megvásárolni.

A digitális aláírásnak az a lényege, hogy egy jogi személy (cég, magánember…) személyének igazolása után kap egy olyan elektronikus eszközt, általában egy fájl, amiben a személyes adatai vannak kódolva. Mivel a fájlban, azaz a digitális aláírásban, vagy másképpen a tanúsítványban szerepel a tanúsítványt kiadó nemzetközileg elfogadott cég lenyomata is, ezért a jogi személlyel Interneten kapcsolatba kerülő ügyfél elhiheti, hogy ennek a tanúsítványnak a gazdája büntetőjogi értelemben igazolta magát a tanúsítványt kiadó cég előtt.

Nemzetközi minősítéssel rendelkező cégek, melyek jogosultak digitális aláírás kiadására:

  • VeriSign Class 3 Public Primary CA

  • NetLock Kft.

  • Máv Informatika Kft.

  • MAtáv Rt.

4 nagyobb tanúsítványszint létezik. C, B, A,és QA minősítésű.. A Class A típusú digitális aláírás hitelesítését már közjegyzői dokumentumok alapján végzik. A Class QA (Qualified A), azaz minősített A osztályú digitális aláírást már csak közjegyző előtti személyes azonosítás után kaphatja meg az igénylő.

Üzleti tranzakcióknál rendkívül fontos, hogy a pénzt utaló ügyfél teljesen biztos legyen abban, hogy a pénze jó helyre kerül. A minősített elektronikus aláírással ellátott dokumentumok a teljes bizonyító erejű magánokiratok jogkövetkezményeivel járnak.

Természetesen a tanúsítványok árai is ezeknek megfelelően emelkednek. Egy 5 millió Ft ügyleti értékig terjedő minősített digitális aláírás éves díja körülbelül 25-30 ezer Ft.

Digitális aláírást könnyű készíteni. A győri Krúdy Gyula Középiskolának is van. De ez természetesen nem lesz üzleti szempontból megbízható. Ha felkeressük a https://krudy.gyor.hu címet, akkor megjelenik a böngészőben alul az információs sorban egy sárga lakat, mely a titkosított csatornára utal. Duplát kattintva rajta megjelennek a tanúsítvány adatai. Mivel ezzel a tanúsítvánnyal gondok vannak, ezért a jellemzőit a dupla kattintás nélkül is megmutatja a legtöbb böngésző program. A tanúsítvány 3 fő jellemzőjéből csak 2 lesz rendben. A név, illetve az érvényességi dátummal nem lesz baj. A harmadik, s egyben a legfontosabb tulajdonság, miszerint hogy a tanúsítványt ki adta ki, nem lesz elismert. Az aláírást a helyi rendszergazda készítette, tehát bárki készíthette. Nincs közjegyzői biztosíték a személyazonosságra.

Természetesen el lehet fogadni, és lehet folytatni a böngészést. Mivel az iskola nem folytat Interneten keresztüli pénzügyi tranzakciókat, így nincs szüksége a minősített aláírásra.

Ebben az esetben miért van szükség a saját digitális aláírásra? A https, tehát a titkosított protokoll használata miatt. Ezt csak digitális aláírással egybekötve lehet használni. A belső hálózat kívülről történő esetleges eléréséhez szükséges jelszavakat így kódolva lehet elküldeni. Ez nagymértékben megnöveli a szerver biztonságát.

A digitális aláírást tehát a titkosított adatátvitel biztosítása érdekében is lehet használni.

Fő használati területe azonban a távolban lévő, nem látható személy jogilag is elfogadható azonosítása.

Ez lehet egy bank esetén az, hogy az ügyfél titkosított csatornán keresztül, biztosan tudva, hogy bankjában jár, rendelkezhet pénzéről. Mivel titkosított csatornán keresztül történik, így név-jelszó párosa elég biztonsággal azonosítja a bank számára az ügyfelet. Tehát az ügyfélnek nem kell digitális aláírással rendelkeznie.

Vegyünk egy másik példát. Az „elektronikus ügyfélkapu” a hivatalokban elintézendő ügyek elektronikus elintézését segíti. Az ügyfél digitális aláírásával igazolva magát Interneten keresztül intézheti hivatali ügyeit. Ilyen kapcsolatban például az APEH szervere is igazolja magát digitális aláírásával az ügyfél előtt, és az ügyfél pedig szintén, a saját tanúsítványával igazolja magát az APEH szervere előtt. A kölcsönös bizalom megszerzése után a teljes bizonyító erejű okiratok jogkövetkezményeivel adhatja be az ügyfél adóbevallását elektronikus úton.

Az okmányiroda ingyen kiállít egy olyan digitális aláírást mindenkinek, melyet az iroda elfogad. Természetesen ezt teljes egészében nem lehet az Interneten elintézni, hiszen pont az a lényege, hogy csak a személyes személyazonosítás után veheti át az ügyfél. Ez a tanúsítvány azonban csak ezekben a hivatalokban érvényes, az Internet egyéb helyein nem. Ezért ingyenes.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Háttértárak   » A nem nyomtatott dokumentumok   

Nem hasznosHasznos (+4 pont, 4 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor