Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Hálózatok főbb egységei

Beküldő: patimajonez
Informatika tételek

Beküldte: Patrícia

Átviteli közeg: Az átviteli közeg feladata, hogy a hálózatba kötött számítógépek között az adatokat és információkat szállítsa. Több fajtája van. Lehet vezetékes vagy vezeték nélküli.

 • Vezetékes: A vezeték fizikai felépítése alapján több fajtát különböztetünk meg. Ezek fizikai tulajdonságai erőteljesen befolyásolják alkalmazhatóságukat. Elektromos jelek továbbítására leggyakrabban a koaxiális kábelt és a sodort kábelt használják. Általában nagyobb adatátvitelt lehet elérni az optikai kábelek segítségével. De ezek kiépítése sokkal költségesebb.
 • Vezeték nélküli: Ezt az adatátviteli közeget sokan csak a mobil eszközökhöz kötik. Sokszor azonban csak ez az adatátviteli közeg lehet megoldás egy hálózat kialakításához. PL.: egy olyan természeti közeg, ami megakadályozza vagy túl költségessé teszi a vezetékes közeg telepítését. Idetartozik a rádiófrekvenciás átvitel, mikrohullámú és infravörös átvitel.

A hálózatokat kiterjedésük alapján a következő csoportokba soroljuk:

 • Helyi hálózatok, más néven LAN (Local Area Network)
 • Városi hálózatok, más néven MAN (Metropolitan Area Network)
 • Kiterjedt hálózatok, más néven WAN (Wide Area Network)

Helyi hálózatok (LAN): A helyi hálózatok általában egy iroda vagy épület falain belül helyezkednek el, esetleg néhány, egymáshoz közeli épületeket kötnek össze. A helyi hálózatok segítségével gyors és megbízható kapcsolatot teremthetünk a számítógépek között. Legelterjedtebb változatai az úgynevezett Ethernet, illetve Token-Ring típusú hálózatok. Kiterjedése nem haladhatja meg a 10-15 km átmérőjű kört.
Városi hálózatok (MAN): A városi hálózatok általában település határain belül működnek. Általában több „közeli” helyi hálózatot köt össze, és a köztük lévő kommunikációt vezérli. Ilyen például a kábeltévés hálózat vagy a városi telekommunikációs hálózat.
Kiterjedt hálózatok (WAN): A kiterjedt, ún. „világ” hálózatok túlnyúlnak egy település határain, egy országra, egy kontinensre, vagy akár az egész világra kiterjedhetnek. Az egyik ilyen legismertebb hálózat az Internet.

A hálózatok csoportosítása topológia alapján:

A számítógépek fizikai összekötésének rendszerét hálózati topológiának nevezzük. LAN hálózatok kiépítésekor többféle kábelezési mód közül választhatunk. A két legelterjedtebb a sín- és a csillag topológia.

 • Sín (vagy busz) topológia: A számítógépek összekötése sorosan, egyetlen kábel segítségével történik. A rendszer a karácsonyfaizzókhoz hasonlóan működik, kábelszakadáskor az egész hálózat működésképtelenné válik. Előnye viszont a gazdaságosság, mivel ez igényli a legrövidebb kábelhosszt.
 • Csillag topológia: Ilyen hálózatban minden számítógép külön kábellel csatlakozik a kiszolgáló géphez. Ez a hálózati rendszer a sin topológiánál jóval üzembiztosabb (egy esetleges kábelszakadás csak egyetlen gép leállását vonja maga után).
 • Gyűrű topológia: A gyűrű topológia a sin topológiához hasonló módon működik, de a kábel megszakítás nélküli körbe van kötve. E topológia legfőbb jellemzője, hogy az információ egy megadott irányban körben áramlik és csupán az, vagy azok az állomások fogadják, aki(k)nek szól. A kiépítése olcsó is lehet, de egy vonal meghibásodása az egész hálózaton való kommunikációt leállíthatja.
 • Hierarchikus / fa topológia: A fa topológia nem más, mint a csillag- és a síntopológiák kombinációja. A szerver általában több közvetítő számítógéppel áll közvetlen kapcsolatban, a kliensek, pedig ezekhez a közvetítő gépekhez kapcsolódnak. Így a kliensek a közvetítő gépeken keresztül kommunikálnak a szerverrel és egymással. A fa topológia jellegzetessége, hogy minden számítógép egy, és csak egy útvonalon érhető el. A fa topológiájú hálózat bármely pontján bekövetkezett hálózati hiba az érintett hálózatrészhez kapcsolódó alhálózatokat is megbénítja. Tisztán fa topológiát ritkán alkalmaznak.
 • Teljes topológia: Ilyen hálózatban minden gép minden géppel össze van kötve. Előnye, hogy valahol bekövetkezett esetleges kábelszakadás esetén a számítógép nem esik ki a hálózatból. Hátránya viszont, hogy nagy kábelezési munkát igényel.
 • Részleges topológia: Ilyen topológiát ott alkalmaznak, ahol szükség van egyes állomások közötti nagybiztonságú kommunikációra, de nem mindegyik között.

Hálózatok csoportosítása átviteli közeg alapján:

 • Alapsávú (Baseband): Modulálatlan jeleket továbbít, tehát az átviteli közegben haladó jel frekvenciája közel azonos a bitsorozat frekvenciájával. Telepítése olcsó, csak rövid távra alkalmazható. Általában LAN-okhoz használják.
 • Szélessávú (Broadband): Az adatátvitel modulált, tehát a vivő frekvenciája jóval nagyobb, mint a bitsorozat frekvenciája. Az átvitelre használható sávot több logikai csatornára osztják.

Hálózatok előnyei:

 1. Bizonyos hardvereszközöket és szoftvereket tudunk megosztani, és több ember munkáját segíteni. Pl.: a winchester tartalmát többen elérik.
 2. Nem kell bizonyos hardvereszközökből többet venni, költséget lehet takarítani. Egy nyomtató is elég lehet a hálózatban, nem kell minden géphez külön.
 3. A gyorsabb információáramlás a mai piacon rengeteg pénzt jelent egy cégnek. A hálózat segítségével felgyorsul a kommunikáció az egyes felek között. Illetve a kommunikáció új formái nyílnak meg.
 4. A hálózatokba olyan adatbázisok kapcsolódnak be, amelyek tartalma napról-napra frissül, bővül, így rengeteg információ lesz könnyen, gyorsan elérhető.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A számítógépek fejlődése. Számítógép generációk (Érettségi Tétel)   » Mit jelent a kötegelt (BATCH) feldolgozás?    

Nem hasznosHasznos (+8 pont, 8 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor