Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Háttértárak

Beküldő: Látogató
Informatika tételek

Beküldte: Linda

Mágneses elven működő háttértárak fajtái (floppy, winchester) és jellemzői

A háttértárakon tárolhatjuk hosszabb ideig az adatainkat és programjainkat, áram nélkül is. A floppy és a winchester közös tulajdonságai, hogy mindketten mágneses elven működő háttértárolók. A merevlemezeknek mindkét oldala írható és az adatok a lemez felületén koncentrikus körök, sávok mentén helyezkednek el. Eltérésük, hogy a merevlemeznél a az író / olvasófej mágneses elven, digitális formában rögzíti és olvassa az adatokat. Ezen rögzítési technológiával jóval nagyobb adatsűrűség érhető el, mint a hajlékonylemez esetében, így nagyobb a tárolókapacitása. A floppylemez műanyag tokjában egy hajlékony műanyag lapra felvitt mágneses felület található. Ezen mágneses elvű adattárolást valósítanak meg. A tok belsejében lévő mágnesezhető fóliát egy csúsztatható fém tolóablak védi. A winchesterben egy tengelyen több merev mágneslemez helyezkedik el egymás fölött. Ennek megfelelően író és olvasófej dolgozik egyszerre. Az egymás fölött elhelyezkedő sávok cilindert / hengert alkotnak. A cilinder az író és olvasófejek elmozdítása nélkül egyszerre elérhető sávok összessége.

Optikai elven működő háttértárak fajtái (cd, dvd) és jellemzői

A CD-ROM a tartalmát a gyárban kapja meg. A ROM is arra utal, hogy a tartalma csak olvasható nem írható. 650 – 700 MB kapacitású.
A CD-R egyszer írható lemez. 650 – 700 MB kapacitású.
A CD-RW lemezek törölhetők, újraírhatók. 650 – 700 MB kapacitású.
A DVD lemezt a kinézete alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni a CD lemeztől. A jelentős különbség az adatsűrűségben van. Hétszer annyi adat fér el a DVD egyik rétegében, mint a CD lemezen. Egy másik jelentős különbség, hogy a lemez mindkét oldala hordozhat információt.
A DVD5 egyoldalas, egyrétegű lemez. Csak az egyik oldalán van adat egy rétegben. Kapacitása 4,7 GB.
A DVD9 egyoldalas, kétrétegű lemez. A második réteg mindig csak az elsőn keresztül érhető el. Kapacitása 8,5 GB.
A DVD10 kétoldalas, egyrétegű lemez. Kapacitása 9,4 GB. Hátránya, hogy az egyik oldal lejátszása után a lemezt meg kell fordítani a másik oldal lejátszásához.
A DVD 18 kétoldalas, kétrétegű lemez. Kapacitása 2 x 8,5 GB = 17 GB. A DVD9 lemez kétoldalas változata.
A DVD két méretben készülhet: 8 cm és 12 cm átmérővel. A kétrétegű DVD technológia érdekessége, hogy az első réteg olvasása bentről kifelé történik, míg a másik réteg kintről befelé.
A DVD-Video csak olvasható lemez, melyet elsősorban mozifilmek és játékok tárolására készítenek. Lejátszása asztali DVD-lejátszóval lehetséges.
A DVD-Audio csak olvasható optikai lemezt jelent, melyet kiváló minőségű hang tárolására és lejátszására hoztak létre.
A DVD-R és DVD-RW lemezek egyoldalas, egyrétegű, írható lemezek. A DVD-R csak egyszer írható, míg a DVD-RW törölhető és újraírható.

Elektronikus elven működő háttértár (pendrive) jellemzői

A Pen Drive neve onnan ered, hogy külsőre olyan, mint egy kihúzófilc. Mérete jelenleg legfeljebb 64 GB lehet. Adatainkat egy ilyen eszközön sokkal nagyobb biztonságban, mint mágneslemezen. A gyártó szerint az adatok 10 évig tárolódnak rajta hibamentesen. A környezet behatásaira sem annyira érzékeny, ugyanis -40°C és +70°C között működőképes, tárolási hőmérséklet -50°C és +80°C között lehetséges. A levegő páratartalmára sem érzékeny különösebben. 5% és 95%-os páratartalom között működőképes, míg tárolásnál ennél tágabbak a határok; 1%-98%. Hordozhatósága minden igényt kielégít. A csatlakozófelület védve van, és akár a nyakunkba is akaszthatjuk, vagy felfűzhetjük a kulcscsomónkra. Tömege nem haladja meg a 20g-ot (18g). A Pen Drive egy elég univerzális eszköz, mert nem csak adattárolásra használható, hanem különböző egységeket építenek Pen Drive-ból. Ilyen például a Pen Drive Plus MP3 lejátszó.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Memóriák és háttértárak   » Karakterek bináris kódolása. Kódrendszerek.   

Nem hasznosHasznos (+3 pont, 5 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor