Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Háttértárak

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Háttértárak

A számítógép a programokat és az adatokat a feldolgozás ideje alatt a RAM-ban tárolja. A gép kikapcsolásával ennek tartalma elvész. Az adatok feldolgozási időn kívüli tárolását különféle háttértárakon lehet megoldani. Az IBM PC kompatíbilis számítógépek megjelenítésekor a legelterjedtebb háttértár a flopi (FD: Floppy Disk) volt. Mint szinte minden, ez is nagy fejlődésen ment keresztül. A ma használatos flopik 3,5 inch (1 inch = 2,54 cm, azaz hüvelyk) átmérőjűek. Ezek hasznos tárolókapacitása általában 1,44 MB (1,37 MiB). A műanyag tokban egy hajlékony műanyag lapra felvitt mágneses felület található. Ezen mágneses elvű adattárolást valósítanak meg. A mai lemez mind a két oldalára kerül adat (DS: Double Side), és a korábbihoz képest nagyobb adatsűrűséget (HD: High Density) használnak. A lemez olvasásához egy meghajtóra van szükség (FDD: FD Drive), ami szinte mindegyik PC-ben megtalálható. A lemezeket első használat alkalmával formázni kell, hogy az adatok tárolásához szükséges kódok a lemezre kerüljenek. A legtöbb flopit már gyárilag formázzák. Ha egy lemezről szeretnénk minden adatot törölni, akkor is használhatjuk a lemez formázását a fájlok, könyvtárak törlése helyett.

A hajlékony lemez tárolására a kapacitása miatt több lemezes eszközt kifejlesztettek, de egyik sem tudott általánosan elterjedtté válni. Az egyik ilyen alternatív megoldás a Zip drive, ami 250 és 750 MB-os kapacitással kapható. A másik megoldás méretben majdnem megegyezik a flopival. Ez az a:drive. Ennek lényege, hogy a meghajtójában hagyományos flopi is behelyezhető. Kapacitása 120 MB.

A merevlemezek (HD: Hard Disk), más néven Winchesterek szintén mágneses elvű adattárolást valósítanak meg. Itt a lemezek egy kemény fémkorong, ami egy légmentes elzárt egységben található. Egy egységen belül lehet akár több lemez is. A lemezek mindkét oldalára lehet adatokat írni. A nagy adatsűrűséget azzal lehet elérni, hogy az író-olvasó fejet sokkal közelebb viszik a lemezhez, mint a flopinál. A lemez fordulatszáma 5400, 7200 vagy 10.000 percenként, azaz elfordul, vagy az író-olvasó fej és a lemez egymáshoz viszonyított sebessége 100 km/h feletti. Ekkora sebességnél megvalósítható, hogy a fej, mint egy légpárnás jármű lebeg a lemez felett. A távolság viszont olyan kicsi, hogy egy átlagos porszem mély barázdát vágna a lemezbe, ha a lemez és a fej közé kerülne. Egy merevlemezes meghajtót (HDD: Hard Disk Drive) nem szabad kinyitni mivel a bejutó por végzetes lehet a lemez felületére, a rajta található adatokra. Hasonló módon óvakodni kell a működő meghajtó rázásától, ütögetésétől, mivel ekkor a lemez felett lebegő fej ütődhet a lemeznek, és maradandó károkat okozhat. A meghajtókat úgy tervezik, hogy a lemez leállásával egy időben a fej egy úgynevezett parkolóállásba kerüljön a lemez szélénél. Ezzel próbálják megvédeni a szállításkor bekövetkező rázkódások ellen. A személyi számítógépekben építhető merevlemezek kapacitása 200-300 GB körül van. A merevlemezes meghajtót a számítógépekben fixen szokták rögzíteni, ezért a gépből ennek segítségével adatokat egy másik géphez csak szereléssel lehet. Ennek a problémának a megoldására alkották meg a Mobil Rack nevű eszközt, ami egy fiókhoz hasonlóan tárolja a lemezegységet, így az könnyebben kivehető és szállítható.

A merevlemezek fejlődésének egy „gyöngyszeme” a már korábban bemutatott IBM által kifejlesztett Microdrive. Ebben a lemez egy nagy méretű fémpénznyi. A meghajtó egy fél névjegykártya alapterületén elfér, magassága 5mm. Kapacitása jelenleg 1 GB-ig terjed, de fejlesztés alatt áll a 6 GB-os változata. Ez a meghajtó csatlakoztatása szempontjából megegyezik a CompactFlash memóriabővítőkkel. Szinte minden Pc-n megtalálható az USB csatlakozó. Az ehhez kapcsolt flash memóriák (PenDrive) az operációs rendszerekben, mind újabb meghajtók jelennek meg. A programokból kezelésük a merevlemezekkel azonos módon történik. A mágneses elvű háttértárakhoz tartozik a szalagos háttértár is (streamer cassette). Ennek előnye a nagy adattároló kapacitás. Létezik 600 GB-os változata is. Jellemzően a néhány 10 GB-os változatokat használják a leggyakrabban. A szalagos adattárolás hátránya, hogy az adatok sorfolytonosan érhetők el, azaz a véletlenszerű elérés nagyon lassú. Ezt az eszközt adatmentésre használják. Pl.: bankokban a napi zárás után az aznapi tranzakciókat rögzítik, és biztonságos helyre szállítják. Az optikai háttértárak alapjait az 1980-as években a Laser Disk néven fejlesztett technológia alapozta meg. Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy a számítógépben találunk egy CD (Compact Disk) olvasót. A CD-nek is többféle változatával találkozunk. A közös bennük a működési elv. Egy műanyag lemezen egy fényvisszaverő réteg helyezkedik el. A fényvisszaverő réteg alatt található mélyedések (pit-ek, azaz árkok) hordozzák az információt. A felületet egy fókuszált lézerfénnyel világítják meg, és a mélyedésektől függően visszaverődő fényt érzékelik. A lemezen az adatok spirálszerűen helyezkednek el, a lemez közepétől kifelé haladva. Ez az elrendezés lehetővé teszi a különböző átmérőjű lemezek használatát. A „hagyományos” lemez 12 cm átmérőjű, 640 MB kapacitású. Létezik 8 cm-es 185 MB-os kapacitású változata is.

A CD-ROM a tartalmát a gyárban kapja meg, préseléses technológiával. A nevében a ROM is arra utal, hogy a tartalma csak olvasható nem írható.

A CD-R (CD Recordable) egyszer írható lemez. Ezt egy nagyobb intenzitású lézer segítségével lehet egyszer megírni. Ennek a fényvisszaverő képessége a CD-ROM-nál alacsonyabb, kb 70%-os. Ebből adódóan a régebbi zenei CD-k lejátszására készült asztali lejátszók néha nem képesek kezelni.

A CD-RW (CD ReWritable) lemezek törölhetők, újraírhatók. Létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a lemezek akár 1 milliószor történő újraírását is. A CD-R és CD-RW lemezek közötti egyik lényeges különbség a fényvisszaverő képességben van. A CD-RW-nél sokkal kevesebb fény verődik vissza (20%). Ahhoz, hogy a CD-ROM meghajtó olvasni tudja a CD-RW lemezt., az olvasó érzékenységét állítani kell. Ebből adódóan a CD-RW olvasására nem felkészített CD lejátszók ezeket a lemezeket nem ismerik fel, lejátszásuk vele nem lehetséges.

A DVD (kezdetben Digital Video Disk, majd később Digital Versatile Disk: sokoldalú digitális lemez) lemezt a kinézete alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni a CD lemeztől. Az egyik jelentős különbség az adatsűrűségben van. Hétszer annyi adat fér el a DVD egyik rétegében, mint a CD lemezen. A másik nagy különbség, hogy a DVD lemez egy oldalán két adathordozó réteg is lehet. Ezt a két réteget a lézer megfelelő fókuszálásával lehet olvasni. A harmadik jelentős különbség, hogy a lemez mindkét oldala hordozhat információt. Ezen lehetőségek kombinációjaként adódik a négyféle DVD-szabvány.

A DVD5 egyoldalas, egyrétegű lemez. Csak az egyik oldalán van adat egy rétegben. Kapacitása 4,7 GB.

A DVD9 egyoldalas, kétrétegű lemez. A második réteg mindig csak az elsőn keresztül érhető el. Ehhez az első rétegnél félig áteresztő tükörréteget kell használni. Az adatolvasás érdekében az adatsűrűséget a DVD5-hez képest csökkenteni kell. Kapacitása 8,5 GB.

A DVD10 kétoldalas, egyrétegű lemez. Nem kell „átnézni” az egyik rétegen a másik olvasásához. Kapacitása 9,4 GB. Hátránya, hogy az egyik oldal lejátszása után a lemezt meg kell fordítani a másik oldal lejátszásához.

A DVD 18 kétoldalas, kétrétegű lemez. Kapacitása 2 x 8,5 GB = 17 GB. A DVD9 lemez kétoldalas változata.

A DVD két méretben készülhet: 8 cm és 12 cm átmérővel. A kétrétegű DVD technológia érdekessége, hogy az első réteg olvasása bentről kifelé történik, míg a másik réteg kintről befelé. Ennek például mozifilm nézésekor van jelentősége, mert az első rétegről a másikra váltás csak a fókusz állítását igényli. Nem kell a lemez külső szélétől visszamenni az elejére.

A felhasználási terület alapján is csoportosíthatók a DVD-k.

A DVD-Video csak olvasható lemez, melyet elsősorban mozifilmek és játékok tárolására készítenek. Lejátszása asztali DVD-lejátszóval vagy DVD-ROM olvasóval lehetséges.

A DVD-Audio csak olvasható optikai lemezt jelent, melyet kiváló minőségű hang tárolására és lejátszására hoztak létre.

A DVD-R és DVD-RW lemezek egyoldalas, egyrétegű, írható lemezek. A DVD-R csak egyszer írható, míg a DVD-RW törölhető és újraírható. Ezeket a lemezeket mindegyik DVD-ROM és DVD Video olvassa.

A DVD-RAM általános célú adattároló eszközként jött létre. Létezik egy- és kétoldalas változata. A kétoldalas változat csak tokkal együtt használható, abból kivenni nem lehet. A DVD-RAM lemez felülete nincs szekciókra osztva, ezért nem szükséges a szekciót lezárni az írás után.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Számítógépes vírusok   » Online adatbázisok   

Nem hasznosHasznos (+12 pont, 18 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor