Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Jelátalakítás, kódolás

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Ismertesse az analóg és a digitális jelek fogalmát, átalakítását, az ehhez szükséges eszközöket.

A jel érzékszervekkel vagy műszerekkel felfogható- mérhető jelenség, amelynek jelentése van. A jelek sokaságát többféle szempont szerint csoportosíthatjuk, érzékszervi csoportosításuk szerint vannak látható (vizuális), hallható (audio), szagolható és nem érzékelhető jelek.

Vizuális jel: minden, ami látható és jel szerepét tölti be- legtöbbször 2D-s rajzok, képek, fényképek, mozgóképek, térképek, szimbólumok, de lehetnek 3D tárgyak vagy virtuális tárgyak is (például hologram).

Vizuális 2D jel: lehet képszerű (rajz, fénykép, mozgókép stb.), stilizált (térkép, műszaki rajz, tervrajz, ikon stb.) és szimbolikus (karakterek, számok, vonalkód stb.).

Audio jel: az információközlés szempontjából a beszéd és a zene a legfontosabb. A hangjelek tipikusan időbeli analóg jelek.

A jeleket technikai, informatikai szempontból is csoportosíthatjuk:

Analóg jel: a makroszkopikus fizikai jel, általában folytonos vagy annak tekinthető (bármilyen értéket felvehet két határérték között, például idő, távolság, szín, áram, feszültség, szög, ha jel szerepet töltenek be). Az időben változó analóg jelet legtöbbször egy fizikai mennyiség reprezentálja, ami folytonos időfüggvénynek tekinthető.

Digitális jel: számjegyekkel leírható jel (diszkrét jelek halmaza, amelyeket számokkal jelölünk), binárisan kódolható.

Fontos, hogy a gyakorlatban az analóg jelet elegendően sok számmal jól lehet közelíteni. Ezekből nagy pontossággal visszaállítható az analóg jel A/D (analóg/digitális), illetve D/A (digitális/analóg) átalakítás. Például papír fénykép-> digitális kép-> nyomtatott kép.

Mutassa be adatok (számok, karakterek, képek) ábrázolásának módjait.

Az analóg számítógép az adatokat feszültségként vagy más, fizikai mennyiségként ábrázolja. A digitális számítógép az adatokat szimbólumok segítségével jellemzi. A számítógép az adatokat kódolt formában tárolja, kezeli, és képzi. A számítógépnek tudnia kell, hogy az adott adat az éppen szám, szöveg, utasítás vagy teljesen más jellegű adat. A számok, számjegyek ábrázolására a fixpontos és a lebegőpontos ábrázolás elegendő. A számítógép által használt teljes jelkészletet alfanumerikus jeleknek, röviden karaktereknek nevezzük. Az adatok tehát nem csupán számok, számjegyek lehetnek, hanem betűk, műveleti és írásjelek, speciális jelek is. A betűk ábrázolása a SCII (szkázi) és Unicode ( unikód ) karaktertábla szerint történik. Hangok ábrázolásnál a mintavételezés – vagyis a jelszint meghatározása után – a jelet kvantálják és ezt a bináris értéket tárolják. Képek ábrázolása közben a képet pixelekre bontják, színes képek esetén az egyes színcsatornákban keltett áram erősségét kvantálják.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Makrók használata   » A számítógép felépítése   

Nem hasznosHasznos (-7 pont, 45 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor