Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Kommunikációs csatornák

Beküldő: patimajonez
Informatika tételek

Beküldte: Patrícia

Kommunikáció: Magyarul közlés (folyamat). Úgy is szokás definiálni, hogy információátadás. Nemcsak az emberekre, hanem más rendszerekre is jellemző.

A kommunikáció során valakinek közlendője van, információt akar átadni. Ez a közlendő a hír. Ahhoz hogy ezt továbbítsa, kódolnia kell. Ez a kód lehet a nyelv, írás, zene, hang, kép vagy akár a mozdulat is. A kódolt hírt nevezzük közleménynek. A kód a csatornán érkezik el a vevőhöz, aki ezt dekódolja. A gyakorlatban a továbbítás során a csatornában torzul a közlemény, ezt a torzulást nevezzük zajnak. Minden olyan jelet, ami nem része az információnak, zajnak tekintünk. A hír nem feltétlenül igényel rögzítést. A rögzített hírt, információt adatnak nevezzük.

Hírforrás állítja elő az üzeneteket, kimenetéhez csatlakozik az adó: mely a híreket a közvetítő közegen továbbítható jelekből álló közlemények sorozatává alakítja. Ennek kimenetére illeszkedik a csatorna: mely térben vagy időben továbbítja a közleményeket. Ezeket a vevő fogja fel, melynek feladata az, hogy a csatornán érkező közleményekből visszaalakítsa az üzeneteket olyan formába, hogy azt a címzett, azaz a felhasználó megértse, értelmezze, hasznosítani tudja.

Kommunikációs csatornák például:

  • egyirányú kommunikáció: televízós műsorszórás, kereskedelmi rádió műsorszórás, személyhívó rendszerek, teletext rendszerek, biztonsági (felügyeleti és/vagy riasztó) rendszerek, műholdas navigációs rendszerek
  • kétirányú kommunikáció: telefonhálózat, mobil telefonhálózatok, CB rádió PMR rádió, internet.

Kódolás: A kódolás valamely információ átalakítása egyezményes jelekké. A számítógépben tárolt adatok lehetnek: betűk, írásjelek, számok vagy egyéb (grafikus) karakterek. Ezek számítógépes ábrázolására ún. bináris kódokat használnak, vagyis az ábécé betűihez, a különböző írásjelekhez és szimbólumokhoz egy-egy számot rendelnek. A kód egyezményes jelekkel való helyettesítést jelent. A kódolás során egy adott információból kódot állítunk elő. Egy kódrendszerrel szembeni követelmény az egyszerűség, rövidség, egyértelműség és bővíthetőség.

A számítógépes kommunikációban digitális adatok továbbítása folyik. Az adatokat kódolt formában tároljuk a számítógépen. Digitális adatnak két jól elkülönülõ állapota van. Egy vezetékben vagy folyik áram, vagy nem. Ez a két állapot felel meg a nullának és az egynek. Éppen ezért a számítógépek a kettes számrendszert használják. A kódolás az információ tartalmi oldalát nem érinti. Azokat az átalakításokat, amelyek bináris formára alakítja az adatokat kódolásnak nevezzük

Zaj elleni védekezés:

  • Analóg jel esetén: zajszűrés, szigetelés. Például a hang esetében hangszigetelés, elektromos jel esetében elektromágneses szigetelés. Cél a jel/zaj arány növelése.
  • Digitális jel esetén: hibajavító eljárásokat és ellenőrző bitek használnak.
  • Általában redundanciával lehet védekezni, hibákat javítani.

Zaj: A kommunikációs folyamatot zavaró tényező: pl.: szerver túlterhelése → elveszett jelek – elkallódott csomagok: megoldás új csomag kérése: a folyamat automatikus.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Memória   » Az Modern Információs Társadalom jellemzése (Informatika tételek)   

Nem hasznosHasznos (+6 pont, 6 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor