Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Könyvtártípusok

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Mai magyar könyvtártípusok

I. Hagyományos könyvtárak

Nemzeti könyvtár: Ma Magyarországon az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) tölti be ezt a szerepet. Ez 1803-ban jött létre, Gr. Széchenyi István édesapjának felajánlása révén alakult meg. Főúri magánkönyvtárának állományát adományozta az egész nemzetnek. Célja a nemzeti emlékek megőrzése volt. Ezt nevezzük Hungarika – gyűjteménynek. A mai OSZK mellett található a Tudományos Módszertani Központ, amely a könyvtárosok képzése céljából jött létre. Magyarországon található egy másodlagos nemzeti könyvtár is, ha esetleg valami történne az OSZK-val, így mindenből tartanak fent másodlagos példányt a Debreceni Könyvtárban. (köteles példányokat kapnak)

Tudományos, muzeális értékű egyházi gyűjtemények: A tudományos gyűjtemények a tudományos intézmények könyvtárállományát ékesítik ma, főleg akadémiák. Ezek tudományos színvonalú művek, így a felhasználók köre is szűk, hiszen egy átlagos ember kb. 10%-át értené meg ezeknek. A muzeális és egyházi könyvtárak már nem funkcionálnak, csupán ismertetés és szemléltetés céljából lehet őket megtekinteni. Az is előfordulhat, hogy az egyházi gyűjteményeket a papok még ma is felhasználják. Rajtuk kívül senki nem juthat ezekhez.

Szakkönyvtárak: Egy-egy tudományterület könyvtárai. Ezek többnyire felsőoktatási intézményekhez kapcsolható. Teljesen nyilvánosak mások számára. Ezért sok felsőoktatási intézmény szakosodik szakkönyvtárrá. Csak akkor kapnak támogatást az államtól, ha nyilvános könyvtárként működnek. A felsőoktatási intézmények könyvtárai csak korlátozottan nyilvánosak. Ezért szakosodnak egy területre, és így a könyvtár is két funkciót lát el. (pl.: ilyen a Szolnoki Főiskola is, amely az idegenforgalomra, turisztikára és vendéglátó iparra szakosodott.)

Felsőoktatási könyvtárak: Korlátozottan nyilvánosak. Csak az ott tanuló diákok és az ott dolgozó személyek számára hozzáférhető.

Közművelődési könyvtárak: Ezek területi alapon működnek, a városi könyvtár fiókkönyvtáraiként. Kiterjednek mindenre, széleskörűek, de inkább a szórakozást nyújtó könyveket helyezik előnybe a tudományos művekkel szemben. A megyei könyvtárnak módszertani szerepe van, elég tágas.

Iskolai könyvtárak: Korlátozottan nyilvánosak, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a felsőoktatási intézmények könyvtáraira.

Lezárásként említsük meg a virtuális könyvtárakat. Olvashatunk az interneten műveket.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Számítástechnikai alapismeretek   » Az állományok típusai   

Nem hasznosHasznos (-8 pont, 16 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor