Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Levelezés az Interneten

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Levelezés az Interneten

Az elektronikus levelezés az Internet alapszolgáltatása. Nemcsak szöveget, de fájlokat is küldhetünk a leveleinkkel. Ahhoz, hogy elektronikus levelezést folytassunk, szükség van egy elektronikus levélcímre vagy röviden e-mail címre, egy levelezőprogramra és Internet-elérésre. Az e-mail cím első része a felhasználót azonosítja, a másik része a postafiók helyét adja meg, az elválasztójel pedig a „@”.

Az „@” jel az angol „at” szót jelöli, itthon leginkább a ”kukac” névvel illetjük. A cím második része egy domainnév. Ez a domainnév a postafiók címe. A felhasználói azonosító nem tartalmazhat speciális karaktereket, s egyiknek kell lennie a postafiókon belül. A levelek küldésére és fogadására egy speciális program, a Mail Server (levelezőszerver) végzi.

A levelezőprogramok a kliensprogramok. Az ő feladatuk a levelek letöltése a postafiókból, de mit is kell tudniuk a levelezőprogramoknak?

 • A beérkezett levélek listázása

 • Levélek írása egy adott címre vagy egy címlistában szereplő címre

 • Levél írása több címre

 • Válasz a beérkezett levélre

 • Továbbküldése a beérkezett leveleknek

 • Mellékletek csatolása a levelekhez

 • Levelek törlése

A levelezőprogramok mindegyike képes ezeket a szolgáltatásokat megvalósítani, de van, amelyik pluszt is tud nyújtani.

A levelezőprogramok használata

Outlook Express: A program indítása után a már megszokott ablakban jelenik meg a program. Az ablak felépítésében az egyetlen újdonság, hogy a munkaterület is részekre van osztva.

Levélmappák: Itt láthatók a szolgáltatókhoz kapcsolódó mappák. Ezen a részen választhatjuk ki azt a mappát, aminek a tartalmát meg szeretnénk a munkaterületen jeleníteni. Itt hozhatunk létre újabb mappákat a leveleink tárolására.

Partnerek listája: Ez a lista olyan, mint a telefon regiszter, de itt nem telefonszámok vannak, hanem e-mail címek vannak.

Netscape mail: A Netscape ablakának felépítése hasonló az Outlook Expresséhez. A munkaterület ugyanúgy két részre oszlik. Az ablak bal oldalán ugyanúgy a felhasználói fiókhoz tartozó mappák jelennek meg, míg jobb oldalon a kiválasztott mappák tartalma jelenik meg. A leveleknél az ablak felső részében a levelek fejléce, míg az alsó részen pedig a levél tartalma jelenik meg.

A felhasználói fiók létrehozása:

Ahhoz hogy a programunkkal ténylegesen levelezni tudjunk, be kell állítanunk a postafiókot és a Mail Server adatait. Továbbá meg kell adni, hogy melyik protokollt használjuk a levelezésnél.

Meg kell még adni:

 • Név megadása, a kimenő üzeneteknél ez fog megjelenni a feladó helyén.

 • E-mail cím megadása.

 • Kiszolgáló, vagyis a Mail Server beállítása.

 • Bejelentkezési név és jelszó.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A könyvtár   » Könyvtártípusok   

Nem hasznosHasznos (+2 pont, 2 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor