Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Napjaink számítógépei nem sokban különböznek a fél évszázaddal korábbiaktól. A gépek az adatfeldolgozást teljesen elektronikusan végzik. A kettes számrendszert használják. Alan Matthison Turing (1912-1954): ha egy gép képes néhány alapművelet elvégzésére, akkor tetszőlegesen összetett műveletek is elvégezhetők vele. A műveletek végrehajtásának irányításáért a központi műveletvezérlő egység (CPU: Central Processing Unit) a felelős. Az adatok és utasítások a belső memóriában helyezkednek el. A műveletvezérlő egység innen veszi a soron következő utasítást, a hozzá tartozó adatokat, és a műveletek eredményét ide helyezi el. A nagyobb mennyiségű adatok tárolására külső tárolóeszközt használnak. Lényegében a fentieket írta le Neumann János (1903-1957) 1945-ben, az ENIAC számítógép megépítésével kapcsolatos tapasztalatok összegzésében, amely leírása a tervezés alatt álló EDVAC számítógép teljes leírását adta. Ezeknek az elvárásoknak megfelelő gépeket nevezik Neumann-elvű számítógépeknek. Összegezve:

1. A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel rendelkezzen.

2. Kettes számrendszert használjon.

3. Az adatok és a programok ugyanabban a belső tárban, a memóriában legyenek.

4. A számítógép legyen univerzális Turinggép.

Fejlődéstörténet:

Az első generációs számítógépek: között nem is az ENIAC a legelső, hanem a Colossus. 1949-ben EDVAC (Elektronic Discrete Variable Computer), amely az első belső programvezérlésű elektronikus digitális, univerzális számítógép. Ezt Neumann János dolgozta ki. Az első sorozatban gyártott számítógép az 1951-ben elkészült UNIVAC (Universal Automatic Computer).

A második generációs számítógépeket: az 1948-ban feltalált tranzisztortól számítjuk. A háttértár szerepét a mágnesszalag, majd a merev hordozójú mágneslemez veszi át. Megjelentek a magasabb szintű programozási nyelvek alapjai, elsőként a FORTRAN (FORmula TRANslation). Ezek:-50 000-100 000 műveletet végeztek másodpercenként, -térfogatuk 1 m3 alá csökkent.

A harmadik generációs számítógépek: az 1965-ben feltalált integrált áramkörök alkalmazásával jelentek meg. Elsőként a 16, majd a 64 bit tárolására képes memória jelent meg. Ezek:-1 millió műveletet végeztek másodpercenként. Megjelent az IBM 360, majd a 370 sorozat, amely sok tekintetben szabványadó lett. A KGST keretén belül gyártott ESZR gépcsalád (R10R55) tagjai teljesen hasonlóan épültek fel. A 60-as években kezdtek kialakulni a magas szintű programozási nyelvek:- ALGOL (ALGOrithmic Language), -BASIC nyelv (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code).

A negyedik generációs számítógépek: a magasabb fokú integráltság mellett az egy szilárd testben megvalósult teljes működési egység jellemzi. 1968-ban elkészült egy új, magas szintű programozási nyelv terve, mely Pascal nevét kapta. 1971-ben LOGO nyelvet kiegészítik a teknőc grafikával. A következő számítógép generáció megjelenése valószínűleg nem csak további technikai újdonságoknak lesz köszönhető.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Kommunikációs csatornák   » A számítógépek csoportosítása   

Nem hasznosHasznos (-4 pont, 26 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor