Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Online adatbázisok

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Online adatbázisok előnyei, hátrányai. Adott példán keresztül mutassa be működésüket.

Online adatbázisok:

Az Interneten számtalan hasznos információra találhatunk, melyek nagy segítséget nyújthatnak hétköznapjaink során. Egyik legegyszerűbb példa erre egy menetrend, vagy egy telefonkönyv. A fejlett oldalak mindezt már online adatbázisok segítségével valósítják meg, aminek hála néhány kattintás és lekérdezhetjük azokat az adatokat, amikre szükségünk van.

Persze adatbázis nélkül is megvalósíthatók ezek az oldalak, de akkor több nehézség is fellép, mint pl. eligazodás és keresés az adatok között. Ezzel ellentétben az interaktív oldalak, ahol a felhasználó beleszólhat, abba, hogy mit szeretne látni, már képesek kijavítani ezeket a hibákat. A fejlett oldalak ugyanis valamilyen adatbázisra (pl.: MySQL) épülnek, valamint valamilyen szerveroldali programozási nyelvet is használnak.

Előnyei:

  • könnyen kezelhető, űrlapok használata

  • könnyen módosíthatóak az adatok

  • keresett adatokat különböző szempontok szerint jeleníthetjük meg, pl.: reggel hatkor induló vonatok. A kapott eredményt valamilyen szempont szerint rendezhetjük is, pl.: ár szerint növekvő, vagy csökkenő sorrendben.

Hátránya:

  • mivel mindig újra le kell generálni a HTML kódot ezért, előfordulhat lassulás főleg akkor ha egyidejűleg több keresés is érkezik a szerver felé.

Az online adatbázisokat számtalan területen hasznosítják, kezdve a keresőktől, a menetrendeken és a tudakozókon át egészen e-boltokig.

Elvira:

Utazásaink megtervezésénél különösen fontos szempont a pontosság, így elvárható, hogy a menetrend amire utunkat alapozzuk, a valós időpontokat tartalmazza. Szerencsére ma már szinte minden közlekedési eszköz menetrendjét megtalálhatjuk az Interneten

A www.elvira.hu címen érhetjük el a MÁV vasúti menetrendjét. Segítségével minden részletre kiterjedően készíthetünk útitervet. Megadhatjuk, hogy mikor, honnan hová szeretnék eljutni, milyen más városok érintésével, milyen osztályon, milyen kedvezménnyel, lehetőleg hány átszállással. Ezek után a program felkínálja a lehetőségeket. Ráadásul az egyes járatokat külön, külön is meg tudjuk tekinteni, indulás, végállomás, osztályok stb.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Neumann elvű számítógépek felépítése, informatika fejlődése   » Szövegszerkesztők, alapfogalmak   

Nem hasznosHasznos (+27 pont, 29 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor