Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Perifériák jellemzése, új típusú perifériák

Beküldő: adminszamalk
Informatika tételek

Mindazokat az egységeket, amelyeknek nem a tulajdonképpeni adatfeldolgozás a feladata, hanem például a bevitel, a kivitel és a tárolás egységei, vagyis nem a központi egységhez tartoznak, perifériáknak nevezzük. Az egyes számítógéptípusok fontos minősítője, hogy milyen perifériákat csatlakoztathatunk hozzá, és hogy milyen a csatlakoztatás módja (szabványos illesztés vagy gyártó-specifikus felület). A PC sorozat sikerét egyrészt épp az óriási perifériaválaszték biztosítja.

 1. Bemeneti (input) egységek
  • billentyűzet
  • egér
  • scanner, vonalkódolvasó
 2. Kimeneti (output) egységek
  • nyomtató
  • monitor
  • plotter

Szkenner (képdigitalizáló, lapolvasó)

Fekete-fehér vagy színes képeket, fényképeket, rajzokat, diafelvételeket, szövegeket digitalizáló készülék. Megvilágított képet képpontként a szín és a fényerősség szerint binárisan kódolja.
A szkennerek két fizikai jelenséget, a fényvisszaverődést és a fényelnyelést használják ki. A digitalizálandó tárgyat fénysugár segítségével megvilágítják. A fény a tárgyhoz érve részben, vagy teljesen visszaverődik, illetve elnyelődik. A visszaverődő fény mennyiségét egy, vagy több érzékelő segítségével mérni kell, majd valamilyen elektromos jellemzővé, célszerűen feszültséggé kell alakítani. A világosabb fénysugár kisebb, míg az erősebb nagyobb feszültséget eredményez.
Érzékelőként a szkennerekben töltésérzékelő eszközt, ún. CCD-t (Charged Coupled Device – töltéscsatolt áramkör) alkalmaznak, amely, pontonként kiolvassa az adott sorban levő pixelekhez tartozó világosságértékeket, majd a következő sorra ugrik. A digitalizálás során minden képpont világosságértékéhez egy számot rendel. Ezeket a számokat általában nyolc biten ábrázolják, így értékük 0-255 lehet. A képpontokhoz rendelt számok egy mátrixot adnak, ezt hívjuk digitális képnek.

Digitális fényképezőgép

A kép egy-egy pontját a gépben levő CCD vagy CMOS chip egy-egy pontja érzékeli
Ez szürkeárnyalatos, a színes képet egy trükk valósítja meg: a chipek előtt mozaikszűrő található -ez vörös, kék, zöld négyzetekből rakja össze a képet. A chipek egy-egy pontja egy- színt érzékel, attól függően, milyen színű szűrő van előtte, a színkeverést a gép kiszámolja.

A képpont számát millió pixelben (megapixel: MP) szokás megadni. Az optikai zoom a kép valódi nagyíthatóságát jelenti. A digitális zoom esetén csak a digitális képet nagyítják, így a pixelek mérete is nő.
A TFT kijelzőn visszanézhetjük az elkészített képeket. A legtöbb digitális géppel mozgókép is készíthető. A felvételeket a gépben memóriakártya tárolja. Memóriakártyák: SD, XD, COMPCT Flash. A tömörített képfájlokat számítógépre letölthetjük.

A lézernyomtató

A lézernyomtatóban egy elektrosztatikusan feltöltött forgó szelén henger (képhenger) felületét egy vékony változó erősségű lézerfény pásztáza végig és rajzolja fel a képet. Minél erősebb lézerfény éri a felület egy pontját, az annál több töltést veszít. Ez a toner uo. töltésű szemcséit taszítja. A megfelelő helyeken a nyomtató csökkenti a töltést, vagy átváltja, ide kerül a festékpor majd. A csökkentést a lézersugár tükrökkel, v. LED gyújtólencsékkel végzi. A henger egy festékkazetta előtt halad el, ahol a töltéssel arányos mennyiségű festékpor tapad a hengerre. A papírlap elindul, a képhengerrel találkozva az aktuális terület még erősebb, a tonerrel ellentétes töltést kap. A szemcsék az erősebb töltésű lapra kerülnek át. A beégetés: a papír továbbhalad és bepréseli, nagy hővel beolvasztja a folyékonnyá vált szemcséket.
Színes lézernyomtató: ugyanez, csak négyszer ismétlődik a különböző alapszínekre. Ez a forgótáras -négymenetes nyomtatás. Ma már van olyan nyomtató, ahol a tonerek egymás mellett/alatt állnak, mindegyik egyszerre dolgozik –egymenetes. Drágább, nagyobb helyet foglal el, de gyorsabb és szebb.

PostScript (PS): Ez a lézer- és egyéb nyomtatók számára készült lapleíró nyelv a felbontástól függetlenül dolgozik. Utasításokat ad az operációs rendszernek az oldalak kinyomtatására vonatkozóan.
A lézernyomtatók felbontása 300-1200 dpi. (dpi –dotperinch/festékpont/inch: felbontás)

Kidolgozott Érettségi Tételek – Érettségizz.Com

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Jel, adat, információ, kommunikáció.   » A számítógép felépítése   

Nem hasznosHasznos (-2 pont, 10 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor