Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Számítógépes hálózatok csoportosítása. A helyi (lokális)  hálózatok fogalma, elônyei.

A személyi számítógépek (a továbbiakban PC-k) megjelenésével és elterjedésével – főleg az  üzleti életben – a számítógépek információfeldolgozó képességét használják ki. Konkrétabban: számítógépen célszerű tárolni a vállalatnak a megrendelés és teljesítés nyilvántartását, a leltár- és raktárkészlet adatait, a dolgozók személyzeti adatait, …  és a sort lehetne még folytatni.

Az egyre nagyobb adathalmaz tárolása és gyors visszakeresése, feldolgozása egyre  nagyobb  követelményeket  állít a  számítógéppel szemben, vagyis egyre nagyobb teljesítőképességű gépeket igényel.

A jobb gép persze drágább is, ami nehezíti a “minden munkahelyre számítógépet” cél elérését.

Kezdetben, a technikai lehetőségek miatt, a megvalósítás útját abban látták, hogy olyan számítógép hálózatot hoznak létre, amelyben egy nagy teljesítőképességű, központi számítógéphez viszonylag olcsó terminálokat csatlakoztatnak. Ennek a megoldásnak sok előnye van. Az egyik  ilyen, hogy  az  adatokat, információkat, egy közös adatbázisban lehet elhelyezni. A közös adatbázishoz vagy annak bizonyos részeihez mindenki – akinek erre jogosultsága van – hozzáférhet, felhasználhatja a benne levő adatokat információkat.

Az ilyen  hálózati számítógép többfelhasználós üzemmódban működik, ezért ha a szoftvereket  a hálózati  működéshez  telepítették, nem kell minden munkahelyre  ugyanazt a programot vagy programcsomagot megvásárolni.

A hálózati alkalmazásokban költségmegtakarítás érhető el, ha a drága külső egységeket – pl. lézernyomtató, scanner, stb.- a munkaállomások közösen használják.

Az első számítógép-hálózatok  kiépítésének  célja mindenek előtt a távolság áthidalása volt, hiszen egy nagy géphez akart csatlakozni mindenki a saját termináljával. Az egyes terminálok a központi géptől akár  több ezer km  távolságban is  lehetnek. Ma is használnak ilyen hálózatba kapcsolt számítógépeket, s ezek révén például lehetővé válik, hogy valaki Magyarországról hozzáférjenek  külföldi adatbankok információihoz.

Persze a számítógép-hálózatok rendeltetése ma már nemcsak a távolságok áthidalása, hanem az  erőforrások elosztása, összekapcsolása valamint a felhasználók közötti kommunikáció biztosítása.

Az előző  definícióban két  olyan fogalmat  is használtam, amelyek ismerete fontos számunkra, de idáig még nem találkoztunk vele. Az egyik fogalom az erőforrás, a másik a kommunikáció. Régebben erôforráson a számítógépes rendszer fontosabb hardver elemeit értették: központi egység, tár, különböző perifériák; ma az erőforrás fogalma kiegészül a szoftverrel, a programokkal és adatokkal. Kommunikáción ember és gép, illetve gép és gép közötti információ cserét, továbbítást értünk.

A hálózati környezetben folyó munka tipikusan párbeszédes (interaktív): párbeszéd folyik a gép és a felhasználó között, de párbeszéd folyhat a gép segítségével  egyszerre két  vagy több  felhasználó között is.

Hálózatok csoportosítása

Típus

Hatáskör

LAN  Local Area Network

Helyi (lokális) hálózat

Max. 5 km-re terjed ki, de általában egy helyiségre, egy épületre vagy egy telephelyre terjed ki
MAN  Metropolitan Area Network

Nagyvárosi vagy körzeti hálózat

25 – 30 km
WAN  Wide Area Network

Távolsági hálózat

Országnyi, földrésznyi területre vagy akár az  egész  világra is kiterjedhet.

Topológia

Hálózati topológián a hálózati állomások (szerver, munkaállomások) különböző elrendezési, illetve összekapcsolási lehetőségeit értjük. A hálózat fizikai felépítését, vagyis azt a mintázatot, amelyet a csomópontok egymáshoz láncolása révén kapunk, a topológia határozza meg.

Teljesen összekapcsolt (szövevényes) hálózat: minden számítógép minden számítógéppel össze van kötve.

Elônyök: egy vezeték hiba esetén is működôképes. Nagysebességű, mert egyszerre “minden” gép között létrejöhet az adatkapcsolat.

Hátrány: nehéz bôvíteni, drága, stb.

Sín (busz) topológia:

PC           PC           PC

Állomány-

szerver

PC            PC

Előnyök: a gazdaságosság, mivel ez igényli a legrövidebb kábelhosszt.

Hátrány: kábelhiba esetén az egész rendszer működésképtelenné válhat. Nehéz a kábelhibát felderíteni. Egyszerre csak egy egység adhat. (-> lassabb adatátvitel)

Csillag topológia:

PC                       PC

Állományszerver

PC                   PC

Előnyök: A munkaállomások külön-külön kábelen csatlakoznak az állomány-szerverhez, így kábelhiba esetén csak egy munkaállomás válik üzemképtelenné.

Hátrány: nagy kábelezési költség, nehezen lehet bővíteni. A kommunikáció csak a “fôszámítógépen” keresztül történhet.

Gyűrű topológia:

A gyűrű topológia legfôbb jellemzôje, hogy az információ körbejár. A munkaállomások csak a nekik szóló parancsot hajtják végre, a többit továbbítják a gyűrű következő állomásához.

Állományszerver

PC                                  PC

PC                                  PC

PC             PC

Fa topológia:

Előnyei közé sorolható a kisebb kábelezési költség.

Hátránya viszont, hogy a kábelhiba (szakadás) esetén a hálózat egymástól független alhálózatokra esik szét, és az állomány-kiszolgálóhoz közelebbi adatutak nagyobb  hálózatterhelés  esetén  könnyen túlterhelődhetnek. Ilyenkor a rendszerválaszidők is jelentsen megnövekednek.

Tisztán  fatopológiát ritkán alkalmaznak, de kombináltan más topológiával gyakran. Pl. mérési adatgyűjtô rendszereknél használják. A hálózati meghibásodás szempontjából egyre fontosabbak az elemek a  piramis  csúcsa  felé, ezért  azokat a csúcson szokás megkettôzni.

Manapság a hálózattípusok egy csoportja, a helyi (vagy lokális) hálózatok [LAN = Local Area Network] egyre inkább kezdenek terjedni. A helyi hálózatok  iránti érdeklődést  elsősorban az  a felismerés adja, hogy az intézmények feladatainak ma már egyre nagyobb részét képezik olyan feldolgozások, amelyeket  korlátozott  hatáskörzeten (pl. épületen) belül  kell elvégezni, és  ennek során a központi adatbázishoz több munkahelyről kell „majdnem egyidőben” hozzáférni.

A LAN-ok iránti érdeklődés másik oka, hogy az intézmények, illetve azok kisebb részlegei  egyre kevésbé képesek feladatainak hatékony ellátásához  szükséges  egyre  nagyobb teljesítőképességű és drága számítástechnikai eszközöket (például lézernyomtató, rajzgép, stb.) egyedül beszerezni és gazdaságosan üzemeltetni.

Helyi hálózatnak tekintjük az önálló(helyi) feldolgozó képességgel és erőforrás készlettel (processzor, memória)  rendelkező  eszközök (számítógépek) összekapcsolásával létrehozott olyan hálózat, amelyben az egyes  munkaállomások  konkurens módon érhetik el a hálózat kijelölt gépein tárolt erőforrásokat és a hálózaton belüli kapcsolatot egyetlen vezetékpáron speciális eljárás segítségével valósítják meg.

A konkurens  mód azt jelenti, hogy egy  számítógépen  párhuzamosan több program futását, munkaállomások együttes működését engedélyezi illetve biztosítja akár  úgy is, hogy  azonos tárat, képernyőt és billentyűzetet is használhatnak.

A lokális hálózatok egy másik meghatározása: Lokális vagy  helyi hálózatnak  nevezzük a számítógépek olyan közvetlen – nem telefonvonalon keresztüli – összekapcsolását, ahol az egyes számítógépek, a hálózat ún. csomópontjai, a rajtuk és bennük futó programok segítségével képesek elérni egymás perifériáit.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Háttértárak   » A memóriák fajtái   

Nem hasznosHasznos (+6 pont, 12 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor