Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Számítógéprendszerek valamilyen információátvitellel megvalósítható cél érdekében történő (hardver és szoftver) összekapcsolása. Hálózatba kettő vagy több számitógépet kapcsolunk. Hálózat feladatai: fájl- és nyomtatómegosztás, tehát a számítógépek között megfelelő jogosultsággal fájlokat másolhatunk át, és egy vagy több közös nyomatót használhatunk. Hálózat segítségével oszthatjuk meg az internetet is. Fontos feladata még az emberi kommunkáció fenntartása is. A hálózatokat több csoportba is oszthatjuk kiterjedésük szerint: Helyi hálózat (rövidítése: LAN) egy épültben-telephelyen lévő hálózat. Maximum 1 km-es kiterjedésű lehet. Ennél nagyobb hálózat a Városi Hálózat, melynek rövidítése: MAN. Ez 10-20 km kiterjedésű lehet. Ilyen például a kábel TV. A legnagyobb hálózat az Internet. Ennek a rövidítése a WAN. Ez több 100 km is lehet. Egy hálózatban van általában egy kiemelt gép, mely a kiszolgáló, a szerver. Ennek feladata a munkaállomásokról érkező feladatok végrehajtása, továbbküldése. A munkaállomásokon internetezhetünk, dolgozhatunk, használhatjuk a hálózatot.

Hálózatot többféleképpen építhetünk ki:

Sin topológia: Lényege, hogy az egyes számítógépek “sorosan” vannak összekötve. Előnye, hogy könnyű kiépíteni, olcsó, könnyű bővíteni, viszont hátránya, hogy érzékeny a hibára és ezt a hibát nagyon nehéz meglelni.

Csillag topológia: (STAR) Lényege, hogy a számítógépek egy elosztóponthoz, egy úgynevezett HUBhoz csatlakoznak. ez a fajta hálózat sok UTP kábelt igényel és szükségünk van egy HUBra is. A kábelek miatt költséges a kiépítése, mégis sok intézményben ezt használják, mivel könnyebb kiépíteni, jobban át lehet látni, s ha meghibásodik, akkor könnyebb javítani is.

Gyűrű topológia: (RING) A számítógépeket gyűrű alakban kapcsoljuk össze. Tulajdonságai: érzékeny a hibára, viszont olcsó és könnyen bővíthető.

Fa topológia: (TREE) A hálózatnak van egy fő vonala, s ebből routerek segítségével osztódik a hálózat. Előnyei: könnyű kiépíteni, s könnyű a hibakeresés. Hátránya, hogy a vonalak terhelése néha nagy, és nagyon drága a kiépítése. Ilyen hálózatok vannak nagyobb intézményekben: iskolákban, hivatalokban.

Az Internet

Internet a legnagyobb számítógépes hálózat. Az egész világot átívelő net lényege, hogy nincs kiemelt szerver, központi számítógépei, hanem sok számítógép közös összekapcsolódása. Története Az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött Arpanet névvel. Az informatikusok fejlesztették ki katonai célokra az 1960-as években. Polgári célokra az 1990-es évek elején kezdték használni. Az internet sikere a kezdetektől kezdve nagyon sikeres. Napjainkban sok tízmillió számítógép csatlakozik internethez. Napjainkban a munkához is szükséges internetes ismeretek.

Kidolgozott Érettségi Tételek – Érettségizz.Com

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» A számítógépek csoportosítása   » A Modern Információs Társadalom jellemzése   

Nem hasznosHasznos (+16 pont, 34 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor