Érettségi Portál 2018

Érettségi tételek, érettségi feladatok, érettségi tesztekÉrettségi feladatok
Érettségi tételek
A META-Don Bosco OKJ képzései
A Számalk-Szalézi Szakközépiskola tanfolyamai

Tömörítés II

Beküldő: Látogató
Informatika tételek

Minden információ tartalmaz ismétlődő jeleket. (Redundancia) A tömörítés nem más, mint a redundancia csökkentése. A tömörítési arány függ a fájl típusától, átlagosan 2-4 szeres. Egyes képfájlok esetében az arány 8-12 szeres, szövegfájlok esetében 3-6 szoros, futtatható fájlok esetében 1,5-2,5 szeres.

A tömörítés és az archiválás fogalma nem ugyanaz. Az archiválás (archívumba rakás) az több fájl „összegyűjtése” egy fájlba. Előfordulhat ugyan, hogy a több fájl összegyűjtésekor tömörít is, de általában csak „összerakja” egy fájlba a többet.

Tömörítéskor megoldódó problémák:

• Az állományok méretet kisebb lesz, így kevesebb helyre lesz szükség a tárolásukhoz.
• A tömörített állományok kiterjesztése nem EXE vagy COM, ezért az ilyenekre "vadászó" vírusok nem fogják megfertőzni.
• Az tömörített állományok megadott méretű részekre szeletelhetők. ez azt jelenti, hogy az arcívum tartalma több különálló fájlra lesz elosztva. Ezzel a megoldással nagy állományokat tudunk lementeni több 1,44 MB-os lemezre.

A tömörítés típusai:

Veszteségmentes: A kicsomagolt adat pontosan megegyezik a tömörítés előttivel. Fájlok tömörítésére használjuk. A veszteséges tömörítéshez képest lassabb, kevésbé hatékony, ellenben garantálható a tömörített adatok százszázalékos visszaállíthatósága.
Veszteséges: A kicsomagolt adat csak hasonlít az eredeti adathoz, azonban kompromisszumot kötve ezt elfogadjuk. Ezt a módszert használjuk a képek, hangok és videók tömörítése esetén. A visszaállított kép minősége rosszabb, mint az eredetié, az emberi szem nem érzékeli, vagy nem olyan mértékűnek érzékeli a romlást. Olyan módszereket alkalmaz, amely akár nagyságrendekkel is javítja a tömörítési hatékonyságot, ráadásul nagy sebességgel dolgozik. Ennek azonban az ára hogy az alkalmazott módszertől függően 1-10 százaléknyi, néha még ennél is nagyobb adatvesztés lép fel.

A veszteségmentes tömörítő eljárások egy csoportosítási lehetősége:
• Parancssorban, vagy DOS környezetben elérhető tömörítők (pl.: ARJ)
• Windows alapú alkalmazások (pl.: WINZIP)
• Az operációs rendszerbe integrált tömörítési eljárások (röptömörítők)

A veszteséges tömörítés csoportba tartozik a JPG, amely az egyik legelterjedtebb képtárolási formátum. Kifejlesztője a Joint Photographic Expert Group. Adatvesztő tömörítési eljárást használó formátum. A tömörítési arány 5:1 és 20:1 közötti (a kitömörítéshez nincs szükség segédprogramra, a megjelenítést végző program a megnyitáskor elvégzi azt). A JPEG formátum 24 bites színmélységet képes kezelni (több mint 16,7 millió színt), a tömörítési eljárás azonban az emberi szem becsaphatóságán alapul, és adatvesztéssel jár.
Tömörítés szempontjából megkülönböztetünk szöveges és bináris adatokat. A szöveges adatokat mindig veszteségmentes eljárásokkal tömörítjük.

A tömörítés lépései:
1. Becsomagolás: Az tömörített állomány létrehozása az eredeti megtartása mellett..
2. Kicsomagolás: Az tömörített (becsomagolt) állomány visszaállítása eredeti állapotába.

Tömörítő programok:
• WINRAR (Általános fájltömörítő)
A WinRAR két különböző formátumú archívumot képes létrehozni: RAR-t és ZIP-et.

ZIP archívumok:
A ZIP formátum fő előnye a népszerűsége. Például az Interneten a legtöbb archívum ZIP archívum. Egy archívumban egy ZIP fájl maximális mérete 2 GB.

RAR archívumok
A RAR formátum lényegesen jobb tömörítést nyújt, mint a ZIP. A RAR másik fontos tulajdonsága a többkötetes archiválás támogatása. Köteteket általában nagy archívum több hajlékonylemezen való tárolására használnak.
A RAR formátumnak van néhány olyan fontos tulajdonsága, ami a ZIP-ben hiányzik, mint például
-a helyreállítási bejegyzés (ami lehetővé teszi a sérült adatok fizikai helyreállítását,)
-a fontos archívumok lezárása (az eseti módosulás megelőzése céljából.)
A RAR formátum gyakorlatilag korlátlan méretű fájlokat tud kezelni.

Önkitömörítő archívum
Az SFX (SelF-eXtracting) archívum olyan tömörített állomány, amely egyesítve van egy végrehajtható modullal, amit az állomány kicsomagolásra használunk a végrehajtás során. Így nem szükséges külső program egy SFX archívum tartalmának kicsomagolásához, elég lefuttatni. Mindemellett a WinRAR ugyanúgy tud dolgozni egy SFX archívummal, mint bármilyen más archívummal, így ha nem akar lefuttatni egy kapott SFX archívumot (például vírus lehet benne), a WinRAR-ral megtekintheti, vagy kicsomagolhatja a tartalmát. Az SFX archívumok általában .exe kiterjesztésűek, mint bármely más végrehajtható fájl. Az SFX archívumok használata sok kényelemmel jár, ha oda akarunk adni valakinek egy archívumot, de nem tudjuk, hogy van-e megfelelő programjuk a fájlok kicsomagolására. Az önkitömörítő archívumok mérete kicsit nagyobb, mint a zip vagy rar állományok mérete.

Javasoljuk, hogy regisztrálj itt, mert így ingyenesen PDF formátumban is le tudod tölteni a tételeket!

 Facebook Megosztás |  Nyomtatás Nyomtatás  |  PDF letöltés

Ezek a tételek is érdekelhetnek:

» Karakterek bináris kódolása. Kódrendszerek.   » Tömörítés   

Nem hasznosHasznos (+9 pont, 9 értékelésből)Hasonló Érettségi Tételek: Címkék:
Érettségi tesztek Felvételi Pontszámító Kalkulátor